Wikipedia:Landsbybrønden/Indsættelse af særlige tegn i redigeringsvinduet
Indsættelse af særlige tegn i redigeringsvinduet
[rediger kildetekst]Hej, for nylig stillede bruger:AstroOgier et spørgsmål (nr 13) om disse tegn i Teknisk forum. Jeg har opdaget, at det også er muligt at indsætte tegnene ved at vælge "Specialtegn" i redigeringsmenuen. Jeg gætter på at ingen bruger de mange tegn så ofte, at det er nødvendigt at have dem stående lige under redigeringsvinduet. Derfor foreslår jeg at man afkorter listen til de oftest anvendte tegn. Jeg har lavet et forslag i Bruger:Weblars/Sandkasse5. Hvis nogen synes at for mange tegn er fjernet eller at flere kan fjernes, må man meget gerne sige til.--Weblars (diskussion) 17. feb 2019, 16:37 (CET)
- Hej Weblars
- Jeg synes, at din redigering er fornuftig og er glad for, at du kan foretage den.
- Jeg har følgende kommentarer:
- Behold linjen "IPA", men omdøb den til "Lydskrift".
- "Tegn" bør ændres til "Bogstaver".
- De særlige tyske bogstaver lille og store eszett, ß ẞ, mangler. De har koderne
ß ẞ
.
- Der bør tilføjes en linie med titlen "Matematiske tegn", som bør indeholde følgende sekvens:
- + − ± ∓ ⋅ ∕ • × ≡ ≈ ≠ ≦ ≧ ∝ ∞ ∘ ∂ ∇ ¬ ⇒ ⇐ ⇔ → ← ° ′ ″
- (Jeg har medtaget + for at tydeliggøre, at vi starter med regnetegn)
- Unicode koderne for denne sekvens er:
+ − ± ∓ ⋅ ∕ • × ≡ ≈ ≠ ≦ ≧ ∝ ∞ ∘ ∂ ∇ ¬ ⇒ ⇐ ⇔ → ← ° ′ ″
- Hvis det er muligt at tilføje "sladrehanke", så er det følgende:
- Plus, Minus, Plus eller minus, Minus eller plus, Produkt, Division, Skalarprodukt, Krydsprodukt, Identisk med, Omtrent lig med, Forskellig fra, Mindre end eller lig med, Større end eller lig med, Proportional med, Uendelig, Funktionssammensætning, Partielt differential, Nabla, Negation, Medfører, Medføres af, Ensbetydende med, Højrepil, Venstrepil, Grad, Bueminut, Buesekund.
- Så er der den øverste celle, som indeholdet feltet "Indsæt". Men hvad skal det til for, alle tegn i tabellen er jo beregnet til indsætning; hvorfor er netop disse medtaget? Jeg synes, at denne sekvens helt kan fjernes, så cellen kun kommer til at indeholde "Signér med dit brugernavn:". De fleste af tegnene er matematiske og hører ikke hjemme her. Tibage er de to første, bindestreg og lavtstillet ellipsis, samt det sidte, paragraftegnet. Ellipsistegnet kan flyttes ned til "Symboler", bindestreg og paragraftegn er tilgængelige fra tastaturet. Og så kan ∞ fjernes fra "Symboler".
- AstroOgier (diskussion) 17. feb 2019, 23:52 (CET)
- Jeg synes også, at initiativet er fint. De fleste af AstroOgiers justeringsforslag er også glimrende, men hvis vi skal til at have ændret øverste linje, så vil jeg foreslå, at alle wikikoderne kommer derop i forlængelse af signaturen, mens alle egentlige tegn kommer under tværstregen. --Arne (Amjaabc) (diskussion) 18. feb 2019, 07:43 (CET)
- Når nu det er oppe, mangler jeg tit en let adgang i toppen, til {{}} så man ikke skal scrolle ned i bunden, eller bruge besværlig tastekombination hver gang. - blot en lille ting, men hvis i alligevel er inde at pille ved det... :-) - Nico (diskussion) 18. feb 2019, 07:48 (CET)
- Jeg synes også, at initiativet er fint. De fleste af AstroOgiers justeringsforslag er også glimrende, men hvis vi skal til at have ændret øverste linje, så vil jeg foreslå, at alle wikikoderne kommer derop i forlængelse af signaturen, mens alle egentlige tegn kommer under tværstregen. --Arne (Amjaabc) (diskussion) 18. feb 2019, 07:43 (CET)
- Jeg tilslutter mig Arne (Amjaabc)s forslag om at samle wikikoderne øverst med signaturkoden først. Det ville være meget nyttigt, hvis alle koderne kunne forsynes med en "sladrehank", der kort fortæller, hvad koden laver. I øjeblikket er det kun den sidste kode, (skabeloner), der har en sådan - eller er der tale om et link?
- Nico påpeger en anden uhensigtsmæssighed, nemlig at der er redigeringsmuligheder både over og under redigeringsvinduet, og så er der masser af gengangere, f. eks. alle bogstaverne og koderne for høj og lav skrift. Ikonerne her er forsynet med "sladrehanke" – eller hedder sådan nogle "bobletekster"? -- AstroOgier (diskussion) 18. feb 2019, 10:15 (CET)
Jeg mener ikke at det er Wikipedias opgave at stille operativsystemudvidelser til rådighed. Hvis folk vil skrive specialtegn på deres computer er der masser af softwaremuligheder, eller man kan kopipaste fra en liste, man selv vedligeholder, eller fra noget man finder på internettet.
Lidt fra MediaWiki:Edittools' historie:
- 2007-01-07T17:14:03 MediaWiki default (diskussion | bidrag) slettede siden MediaWiki:Edittools (No longer required)
- 2007-05-13T12:53:15 EPO (diskussion | bidrag) m . . (5.849 bytes) +5.849 . . (Oversat fra en:)
Spørgsmål Hvorfor genoprettedes MediaWiki:Edittools på dawiki, selv om den var "No longer required"?
Men hvis projektet bliver til noget, bør listen over matematiksymboler gås kritisk igennem. --Madglad (diskussion) 18. feb 2019, 12:44 (CET)
- Hej Madglad
- Du taler om "operativsystemudvidelser", men Weblars' forslag er da ikke en udvidelse. Det Weblars, Nico og jeg selv har gang i, er at lave hjælpeværktøjer, som er mere hensigtsmæssige. Vi stiller konkrete og begrundede forslag.
- Jeg må indrømme, at jeg ikke forstår, hvad du skriver i dit indlæg i linjerne 4 - 7, men jeg har også kun været med på vognen fra november sidste år. Jeg kan ikke læse, hvad der blev skrevet i 2007, men det er jo også 12 år siden. Edittools er jo ikke nogen hellig ko, som der ikke må røres ved.
- Du skriver, at listen over matematiksymboler bør gås kritisk igennem. Det er da fint at gøre det. Mener du, at min liste er for lang, så fortæl hvilke tegn, der bør slettes, men der er da plads nok på linjen. Mener du, at listen er for kort, så foreslå tilføjelser, der er plads nok på linjen. Bemærk, at omkring halvdelen af tegnene i mit forslag allerede findes i den gamle version. -- AstroOgier (diskussion) 19. feb 2019, 10:36 (CET)
- Lad os antage at du vil forbedre artiklen Borsjtj. Du vil gerne søge lidt info på russisk og ukrainsk, hvor det staves Борщ.
- № 1. Du vil gerne søge lidt på Google, Bing, Ask, Yahoo etc. Skal alle disse websteder så også have en staveplade?
- № 2. Du vil først arbejde med teksten i MS Word og LibreOffice Writer. Skal de også have staveplade?
- № 3. Du vil diskutere detaljer med andre per email, og i nyhedsgruppen dk.kultur.mad+drikke - skal dine email-programmer og nyhedslæsere også have staveplade?
- № 4. Du bruger browserne Internet Explorer og Firefox på din gamle Windows stationære, Safari og Chrome på din Mac Book Pro. Skal de programmer også udstyres med en staveplade?
- № 5. Du vil arbejde med opskrifterne i et regneark, osv...
- 🤐🤐🤐
- Jeg kan fint få adgang til at skrive a-å, det ligger jo i mit OS's grænseflade.
- Og alle ovenstående tegn og symboler kunne jeg også skrive uden at bruge staveplade.
- Modtagelse af tegn ligger fint i OS'ets grænseflade eller i en systemudvidelse. Det er ikke meningen at alle websteder og alle programmer skal tilbyde hver deres input metode. Hvad ville du sige til at hvis du brugte en engelsk udgave af Word, så gjorde det ingenting, når du trykkede på Æ? Funktionerne ligger godt hvor de naturligt ligger, og at modtage tegn og give dem videre til programmer, ligger fint hvor det ligger. --Madglad (diskussion) 19. feb 2019, 12:09 (CET)
- Jeg har nu prøvet at indbygge nogle af de forskellige forslag ovenfor i Bruger:Weblars/Sandkasse5. Jeg forstår godt Madglads indvendinger mod i det hele taget at have en sådan "staveplade", men jeg synes det vil være for drastisk at fjerne den helt. Jeg bruger den også selv, fx ved referencer hvor man hurtigt kan skrive
<ref></ref>
eller indsætte et gradtegn eller et hævet 2 ved kvadratmeter. Hvorfor MediaWiki:Edittools blev slettet i 2007 er svært at gennemskue nu, men det kunne måske skyldes at indholdet også dengang kunne hentes af mediawiki-softwaren et andet sted ligesom det nuværende translatewiki.org, se evt lidt mere forklaring i Hjælp:MediaWiki-navnerummet. At den blev genoprettet kort efter, var måske fordi det var nemmere at rette i forhold til standard her på dansk wiki end det andet (for mig ukendte) sted. Hvis du vil helt af med "stavepladen" er det muligt under Indstillinger at tilføje nogle linjer til den personlige vector.css (tidligere var monobook standard), se MediaWiki-diskussion:Edittools. Nico, jeg ved desværre ikke hvordan man laver en let adgang i toppen til {{}}, men måske andre ved det. AstroOgier, jeg har forsøgt at gennemføre de fleste af dine forslag, men kan have overset noget og har kun sat forklarende tekst (sladrehanke) ved de matematiske tegn som jeg syntes krævede ekstra forklaring. Jeg var i øvrigt tæt på at fjerne genvejen til Wikipedia:Skabeloner (der vises til slut under Wikikode), fordi jeg aldrig selv har brugt den, men turde ikke, for der måske er andre der bruger den. Jeg har desuden fjernet den mindre skriftstørrelse for den tekst der ligger under tværstregen, fordi flere tegn (fx brøkerne) var svære at læse.--Weblars (diskussion) 19. feb 2019, 17:30 (CET)- Det ser fint ud, Weblars. Jeg foretrækker dog stadig, at "Tegn" omdøbes til "Bogstaver". Jeg forstår nu, at Edittools var fjernet en overgang i 2007, men kan ikke forstå, at det skulle skade noget, at den er, hvor den er. -- AstroOgier (diskussion) 19. feb 2019, 20:55 (CET)
- Jeg har nu prøvet at indbygge nogle af de forskellige forslag ovenfor i Bruger:Weblars/Sandkasse5. Jeg forstår godt Madglads indvendinger mod i det hele taget at have en sådan "staveplade", men jeg synes det vil være for drastisk at fjerne den helt. Jeg bruger den også selv, fx ved referencer hvor man hurtigt kan skrive
- Ja, det er bogstaver.
- Og ingen bevæger sig vel ned på stavepladen for at skrive Á á Ć ć É é Í í Ĺ ĺ Ń ń Ó ó Ŕ ŕ Ś ś Ú ú Ý ý Ź ź À à È è Ì ì Ò ò Ù ù osv., det er nemmere at bruge tastaturet.
- Ł ł Ő ő Ű ű Ŀ ŀ Ħ ħ copypaster folk alligevel fra den tekst, de oversætter, så også overflødige.
- Æ æ Ø ø Å å vil være praktisk for udlændinge, der redigerer på dawiki.
- Matematiktegnene kan få mange kommentarer, fx:
- Division skrives med ASCII-slash i programmeringssprog, men i Danmark med ∶ (U+2236 - i praksis med ASCII-kolon), med ÷ (U+00F7) i USA. Det er ikke Wikipedias opgave at lægge op til udskiftning af det danske divisionstegn, det klarer Undervisningsministeriet nok.
- Bruges ∝ nogen steder i det virkelige liv?
- Stavepladen giver mere mening for wiki-specifikke elementer som <blockquote></blockquote> og {{hurtigslet}}
- --Madglad (diskussion) 19. feb 2019, 22:19 (CET)
- Jeg har tilføjet det ekstra divisionstegn, så nu er der tre at vælge imellem. Og har ændret "Tegn" til "Bogstaver". Madglad har ret i at man lige så godt kan skrive de fleste af bogstaverne med accenttegn med tastaturet, men jeg tror at der måske kan være nogen der alligevel bruger dem, så jeg har ladet dem blive for en sikkerheds skyld. Jeg regner med snart at bede en administrator om at ændre MediaWiki:Edittools til det nye udseende. --Weblars (diskussion) 27. feb 2019, 11:33 (CET)
De uden konsensus foretagne ændringer
[rediger kildetekst]@Weblars: Du har ændret MediaWiki:Edittools, uden at forsøge at nå frem til en konsensus om de forhold, som har været diskuteret her.
Lad os tage bogstaverne først
[rediger kildetekst]Hvem har brug for stavepladen for at skrive bogstaver fra tastaturet?
Jeg gentager nogle pointer fra mit indlæg 19. februar.
Lad os tage bogstaverne først:
- Af Á á Ć ć É é À à È è Ê ê Ô ô ç Ä ä Ë ë Ï ï Ö ö Ü ü ẞ ß Ñ ñ Ł ł Æ æ Ø ø Å å
Her er Æ æ Ø ø Å å praktiske for folk, der skriver på et et ikke-dansk/norsk tastatur.
- Á á Ć ć É é À à È è Ê ê Ô ô Ä ä Ë ë Ï ï Ö ö Ü ü Ñ ñ
kan uden videre skrives på et standardtastatur.
Tilbage står ç ẞ ß Ł ł, som selvfølgeligt kan være praktiske i visse sammenhænge. Jeg skulle selv søge på 'Curaçao' i går, men valgte den nemme løsning, at copy-paste. Jeg undrer mig dog over at ç Ł ł prioriteres vigtigere end andre bogstaver som er fjernet:
Í í Ĺ ĺ Ń ń Ó ó Ŕ ŕ Ś ś Ú ú Ý ý Ź ź Ì ì Ò ò Ù ù  â Ĉ ĉ Ê ê Ĝ ĝ Ĥ ĥ Î î Ĵ ĵ Ŝ ŝ Û û Ŵ ŵ Ŷ ŷ Ÿ ÿ à ã Ẽ ẽ Ĩ ĩ Õ õ Ũ ũ Ỹ ỹ Ģ ģ Ķ ķ Ļ ļ Ņ ņ Ŗ ŗ Ş ş Ţ ţ Đ đ Ů ů Ǎ ǎ Č č Ď ď Ě ě Ǐ ǐ Ľ ľ Ň ň Ǒ ǒ Ř ř Š š Ť ť Ǔ ǔ Ž ž Ā ā Ē ē Ī ī Ō ō Ū ū Ȳ ȳ Ǣ ǣ ǖ ǘ ǚ ǜ Ă ă Ĕ ĕ Ğ ğ Ĭ ĭ Ŏ ŏ Ŭ ŭ Ċ ċ Ė ė Ġ ġ İ ı Ż ż Ą ą Ę ę Į į Ǫ ǫ Ų ų Ḍ ḍ Ḥ ḥ Ḷ ḷ Ḹ ḹ Ṃ ṃ Ṇ ṇ Ṛ ṛ Ṝ ṝ Ṣ ṣ Ṭ ṭ Ł ł Ő ő Ű ű Ŀ ŀ Ħ ħ Ð ð Þ þ Œ œ Ə ə
Heraf bruges
- Ð ð Þ þ Í í Ó ó Ú ú Ý ý
på diverse nordiske sprog. Hvorfor er Ð ð Þ þ mindre vigtige end fx Ł? Hvilken prioritering ligger bag?
- Hej Madglad. Jeg har ikke rigtig gode svar på dine spørgsmål: På spørgsmålet om hvem, der har brug for stavepladen for at skrive bogstaver fra tastaturet, så kan jeg ikke svare andet end at jeg selv bruger den af og til. Med hensyn til spørgsmålet om prioritering af hvilke bogstaver der skulle medtages, så var det ret tilfældigt, nemlig de bogstaver som jeg selv kendte og som jeg derfor tænkte at andre kunne få brug for (jeg mener altså ikke at Ð ð Þ þ er mindre vigtige end fx Ł). Men jeg har nu lavet en liste over bogstaver (inklusiv de nordiske Ð ð Þ þ ), som er fremkommet lidt mindre tilfældigt, nemlig som de accenttegn, der inkluderes i det danske standardtastatur på en iPod, idet Apple muligvis har gjort sig nogle overvejelser omkring hvilke tegn der er almindeligt brugt:
Á á À à Â â Ä ä Ã ã É é È è Ê ê Ë ë Í í Ï ï Ó ó Ò ò Ô ô Õ õ Ö ö Š š Ś ś Ú ú Ù ù Û û Ü ü Ý ý Ÿ ÿ Ð ð Þ þ Ñ ñ Ń ń Ç ç ẞ ß Ł ł Æ æ Ø ø Å å
- Jeg synes denne række af især accenttegn skal med på stavepladen, fordi der måske kan være nogle mennesker der har vænnet sig til at bruge dem. Selv om listen af bogstaver er blevet længere, så er den stadig kortere end den gamle liste, og formålet med disse ændringer af stavepladen var jo at reducere antallet af tegn, så den fyldte mindre. Jeg opdagede desuden nogle forskellige symboler som jeg mener bliver brugt af og til og derfor også kan medtages, nemlig — ‰ ⅛ ⅜ ⅝ ⅞, hvoraf brøkerne tidligere var med i listen. --Weblars (diskussion) 25. apr 2019, 17:29 (CEST)
- På fransk bruges også Î î Œ œ. Da fransk er et stort sprog kunne de have interesse. I øvrigt kunne man sikkert, hvis der er interesse, også lave en udvidet (eller formindsket) liste som en gadget. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 25. apr 2019, 17:58 (CEST)
Lidt statistik
[rediger kildetekst]Søgning på lidt tilfældige udplukkede tegn fra diskussionen: ⅞ ð ł œ
Jeg har søgt i seneste databasedump. Linjeantal stammer fra en grep-søgning, samme tegn kan forekomme flere gange på samme linje.
- ⅞ forekommer i stavepladen og i Modul:Track_gauge/data, som er taget fra enwiki. Med andre ord forekommer tegnet i praksis ikke. Man vil i dagens Danmark efter min mening skrive 0,875 i stedet.
- ð forekommer i 16.490 linjer.
- ł forekommer i 6.685 linjer.
- œ forekommer i 706 linjer.
Statistik for visning af selve stavepladen, MediaWiki:Edittools:
Vist 9 gange i 2018. Og man kan ikke se om den faktisk er brugt til at indsætte med.
Måske er det bedre at lade stavepladen udgå igen, så der ikke spildes tid på noget, der ikke bliver brugt. Jeg tror at der copy-pastes i stedet. --Madglad (diskussion) 25. apr 2019, 19:29 (CEST)
- Ja, det kan godt være at den kunne fjernes og måske erstattes af en gadget, der kan til- eller fravælges under Indstillinger. Foreløbig er den nu blevet mindre. Jeg har ligesom dig prøvet at søge i et databasedump ("dawiki-latest-pages-articles.xml.bz2" hentet herfra og udpakket med 7-Zip) ved hjælp af windows PowerShell med en kommando a la "Select-String -Path dawiki-latest-pages-articles.xml -Pattern '‰' | Measure-Object -Line", der viste at fx promilletegnet fandtes i 212 af de omkring 27 millioner linjer. Jeg kan se at du har ret i, at ottendedels-brøkerne ikke bliver brugt nogen steder. Det var nok mere i gamle dage at de blev brugt. Dem tager jeg væk igen og nøjes med at tilføje — og ‰ samt Î î Œ œ som nævnt af Kartebolle.--Weblars (diskussion) 30. apr 2019, 11:24 (CEST)
Matematiktegn
[rediger kildetekst]Der kunne skrives meget om matematiktegnene, jeg vil starte med at gentage spørgsmålet:
- "Bruges ∝ nogen steder i det virkelige liv?"
- Multiplikationstegn
Jeg lærte i skolen, at multiplikationstegnet er en prik, ikke en udfyldt cirkel. Altså U+22C5 'DOT OPERATOR', ikke U+2219 BULLET OPERATOR.
--Madglad (diskussion) 24. apr 2019, 12:34 (CEST)
- Ja, ∝ bruges i det virkelige liv i matematiksammenhænge for at angive proportionalitet. Der er flere forskellige multiplikationstegn fordi der er flere forskellige måder at multiplicere på. Prikken for at gange tal sammen er med i listen. De øvrige bruges ved vektorer. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 24. apr 2019, 12:49 (CEST)
- ∝ er jeg aldrig stødt på, da jeg gik på KU.
- Du skriver selv prik, jeg lærte at "gangetegnet" var en prik, da jeg gik i folkeskolen. Dette ændrede sig ikke i gymnasiet, og skalarproduktet kaldtes prikproduktet, et ord vi endda har som en omdirigering. På intet tidspunkt har jeg lært at det skulle skrives som en udfyldt cirkel. --Madglad (diskussion) 24. apr 2019, 14:55 (CEST)
- Her er et eksempel på brug af ∝ i en astronomisk formelsamling på AU's webside: http://users-phys.au.dk/hans/AstroIntro/formler.pdf. Du har ret i at prikprodukt bruger en prik, men det varierer hvor stor prikken er. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 24. apr 2019, 15:23 (CEST)
@Weblars: Kan vi få tilføjet U+20BD ₽ RUBLE SIGN? --Madglad (diskussion) 4. maj 2019, 06:54 (CEST)
- Ja, nu kan du og andre nemt indsætte rubeltegnet uden at skulle copy-paste. Til gengæld har du ikke længere nogen undskyldning for ikke at bidrage til wikipedia om russisk økonomi.--Weblars (diskussion) 4. maj 2019, 09:46 (CEST)
- @Weblars: Tak, men jeg får det ikke frem på stavepladen? Hvad gør jeg forkert. Jeg klikker "Specialtegn", derefter "Symboler". --Madglad (diskussion) 4. maj 2019, 09:50 (CEST)
- Stavepladen over redigeringsvinduet er ikke ændret. Det er stavepladen under vinduet som Weblars roder med. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 4. maj 2019, 09:59 (CEST)
- Nå, ja, undskyld begge to. Må vist holde mig fra tastaturet til jeg har fået morgenkaffe. --Madglad (diskussion) 4. maj 2019, 10:16 (CEST)
- Stavepladen over redigeringsvinduet er ikke ændret. Det er stavepladen under vinduet som Weblars roder med. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 4. maj 2019, 09:59 (CEST)
- @Weblars: Tak, men jeg får det ikke frem på stavepladen? Hvad gør jeg forkert. Jeg klikker "Specialtegn", derefter "Symboler". --Madglad (diskussion) 4. maj 2019, 09:50 (CEST)