Wikipedia:Landsbybrønden/Sammenhæng mellem artikler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Sammenhæng mellem artikler[rediger kildetekst]

Foranlediget af bl.a. ovenstående, Wikipedia:Landsbybrønden/De fleste artikler er inden for 3-4. led fra Danmark, har jeg gjort mig nogle tanker om sammenhængen mellem artikler på dansk wikipedia.

Sammenhængen mellem artikler er afhængige af ind- og udgående links i artiklerne. Men mangler disse links er der et problem, derfor er artikler uden indgående links listet op i Wikipedia:Forældreløse artikler sorteret efter størrelse og artikler uden udgående links i Wikipedia:Blindgydesider. Ved at tilføje links til artikler i disse lister forbedres sammenhængen af dansk wikipedia.

Men der findes også artikler med få ind- og udgående links, men dog ingen lister med disse artikler. Min fornemmelse er at artikler med få links skaber "flaskehalse", som er med til at øge diameteren af dansk wikipedia. Det er ikke så godt, idet jo større diameter jo mindre sammenhæng, eller sagt på en anden måde med en lille diameter skal man ikke klikke på mange links for at nå frem til sit mål. Derfor vil jeg tale for at vi skal have lister over artikler med få links. Hvad er så få links? Efter min subjektive opfattelse er det et, to eller måske også tre links. --Villy Fink Isaksen (diskussion) 25. jan 2015, 19:10 (CET)

Tilføjelse: Selvom reduktion at antallet af "flaskehalse" ikke skulle give mindre diameter, vil det for andre artikler give en kortere vej til målet. Hvilket er et tilstrækkeligt argument for fjernelse af "flaskehalse". --Villy Fink Isaksen (diskussion) 25. jan 2015, 19:22 (CET)
Jeg har talt alle udgående links fra artikler og der er kommet denne liste ud af: http://www.steenth.dk/tael_links.csv - den er stor, da den omfatter alle artikler!
Oversigt over af antal links: http://www.steenth.dk/hit_liste.txt.utf8
Der er mange artikler med kun et links - men det er et spørgsmål, hvor stor problem det er.
De artikler, som har flest links, er årstal-artikler, hvor dem med de største antal er 2006 og 2005.
En alternativ en liste, er antal udgående links i andet led. Det giver et antal artikler med for få links. Her hvad jeg har fundet i det sidst databasedump:
Man kan godt tage nogle flere trin her.
Generelt er det svært at finde flaskehalse med de mange kombinationer af links. Den overstående metode er den mest simpel, som jeg indtil nu har fundet. Det er relativ let at håndtere blindgyder, mens artikler uden indgående er svære at håndtere - da mangler for det meste artikler, som kan pege på dem og nogle få gange er det fordi det ikke er skrevet som link i artiklen. --Steen Th (diskussion) 5. feb 2015, 15:51 (CET)
Jeg har nu været igennem alle artikler og dem i andet led. Har indsat links således at der nu er flere links i disse "flaskehalse" (hvad de så ikke længere er). I øvrigt finder metoden til at finde flaskehalse god. Måske kunne vi få den slags liste med jævne mellemrum lige som "blindgydeside"? --Villy Fink Isaksen (diskussion) 7. feb 2015, 17:36 (CET)
Angående sammenhæng kan jeg udfra en liste Steenth har lavet se, at det giver pote at linke til lande, hovedstæder og til større byer i Danmark. Generelt giver link til disse artikler en meget stor antal link fra andet led. Eksempelvis giver Danmark 29521 links ud fra 2. led og København giver 33413 links ud fra 2. led.