Wikipedia:Landsbybrønden/Uhensigtsmæssig brug af Skabelon:Convert fortsætter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Uhensigtsmæssig brug af Skabelon:Convert fortsætter[redigér wikikode]

Hey, jeg er godt klar over at jeg sikkert ribber op i gamle sår her, men ansporet af Bruger:Madglad's redigering og tilhørende huskelistekommentarHvidkål tænker jeg at vi en gang for alle bør konkludere på {{Convert}}'s fremtid her på wiki. Der har tidligere været diskussion om skabelonens hensigtsmæssighed, som vist ikke førte til noget konkret, andet end jeg kan forstå at mange synes det er både grimt og distraherende når der rapporteres f.eks. to forskellige højder som det pt. ses på Sara Slott Petersen og Clive Allen. Siden dengang er anvendelsen af skabelonen eksploderet, hovedsageligt pga. oversættelser fra enwiki, hvor man bare lader formatet stå, og manglen på en endelig konklusion på problematikken fører så til at det er op til enkelte brugere at håndhæve WP:SI-ENHEDER, såsom det er tilfældet med Madglad's redigering ovenfor. Det slår mig som ret uhensigtsmæssigt, så jeg synes vi bør gøre noget. Som nævnt i den tidligere diskussion har skabelonen til tider sin berettigelse, men 99% af tiden er der tale om direkte import fra enwiki, og konvertering mellem SI-enheder såsom meter, gram eller celsius, og amerikanske enheder såsom fod, pund og Fahrenheit. Hvis det vitterligt er tilfældet, som Stilmanualen dikterer, at man skal anvende SI-enheder og kun SI-enheder, så synes jeg vi bør omskrive {{Convert}}'s logik (i Modul:Convert) til ganske enkelt at skjule de amerikanske enheder i alle tilfælde hvor den kaldes i konvertering mellem disse og SI-enheder. På den måde vil man fortsat kunne lade dovne oversættere bevare skabelonens anvendelse i artikler, men læser vil kun få præsenteret SI-enhederne. Jeg er dog ikke Lua-specialist, så selv hvis der er opbakning til en sådan tilgang er der nok behov for at nogen kan assistere med den ændring. Til at begynde med vil jeg bare anspore til at man beslutter noget og får det ført ud i livet, for jo længere vi sidder på vores hænder, desto flere artikler anvender skabelonen uhensigtsmæssigt. --Metalindustrien A/S (tidligere Lhademmor) 15. maj 2020, 09:20 (CEST)

Det burde ikke være nødvendigt at diskutere. Selvfølgelig er der ingen grund til angive mål og vægt i fod og pund. Jeg foreslår at brugen af skabelonen bare fjernes fra artiklerne når den ses. Lua-udviklernes tid kan bruges bedre end at arbejde med dette da der stadig er masser af nyttige skabeloner som kan forbedres. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 15. maj 2020, 09:33 (CEST)
Enig, convert forvirrer mere end den gavner. Jeg har ofte fjernet den, men altid været i tvivl om det var i orden ;-) - Nico (diskussion) 15. maj 2020, 09:45 (CEST)
Skabelonen giver mening på enwiki, da man dér - i modsætning til stort set alle andre wikipediaer - har en betydelig andel af læserskaren, har en stor del af læserne, der ikke bruger SI-enhederne. {Convert} bør udfases, dvs. ikke bruges i ny tekst, og gerne fjernes, hvor den bruges. I de tilfælde, hvor konkret giver mere mening at angive tal og mål på en anden måde end i SI-enheder, bør SI-enheder også angives, uden brug af skabelonen. Lad mig benytte lejligheden til at en mile ikke er en mil. Lige som svenske og norske mil heller ikke er en mil, men 10 km. /Madglad (diskussion) 15. maj 2020, 10:26 (CEST)
Brug kun SI enheder, når det er det 99,9% af dansktalende bruger. Det ser fjollet ud med "Højde 1,71 m (5 ft 7 1⁄2 in)" i fx Sara Slott Petersen artiklen. --Santac (diskussion) 15. maj 2020, 10:51 (CEST)
Er helt enig i, at man ikke bør bruge skabelonen uhensigtsmæssigt. Som en af dem, der bruger skabelonen jævnligt, er det imidlertid vigtigt at få påpeget, at den kan være hensigtmæssig, når det drejer sig om data, der er "født" i et andet målesystem - for eksempel det engelske og amerikanske. Det samme gælder data oprindeligt angivet med gamle danske mål, hvor det ligeledes vil være en nyttig oplysning. Men for så vidt angår alt, der stammer fra lande og tidspunkter, hvor metersystemet anvendes, er den overflødig. Venlig hilsen Rsteen (diskussion) 15. maj 2020, 14:15 (CEST)

Jeg tilslutter mig, at skabelonen i langt de fleste tilfælde kan fjernes uden at blinke (og at det vil være spild af tid at bruge kodetimer på den; men måske kunne der laves en pind på Wikipedia:Oprydning?). Den stigende brug af skabelonen peger så måske på et mere generelt problem med oversættelser fra engelsk, der ikke færdigredigeres tilstrækkeligt, inden de udgives på DA-wiki. Mvh. SorenRK (diskussion) 15. maj 2020, 22:11 (CEST)

Jeg gå med tanker om at oprette en sporingskategori, hvor skabelonen bliver brugt - det er let at gøre i selve skabelonen. Evt kunne der tilføje en ok-parameter, hvis det er ok, så det er okay at bruge det. Men der kunne også indbygges i modulet mere udbygget sporing. Fx hvis der konverters til andet end SI-enheder. Antal af sider i kategorien kan vises på Oversigtssiden. --Steen Th (diskussion) 15. maj 2020, 22:31 (CEST)
Irrelevansen er ikke det eneste problem ved skabelonen. Afrunding bør ske manuelt. Se dokumentationen og forstå hvorfor.
Og nej en sporingskategori er vist overflødig, "Hvad henviser hertil" dækker fuldt ud behovet.
Jeg kan kun tilslutte mig SorenRK kommentar: "… et mere generelt problem med oversættelser fra engelsk, der ikke færdigredigeres tilstrækkeligt, inden de udgives …" Oversæt færdig, læs korrektur, fjern undersættelserne, læg dig til at sove, og læs artiklen igennem næste dag, og overvej om det også var sådan at man ville formuligere sig og strukturere sætningsopbygningerne på dansk.
Og dawiki skal ikke tage hensyn til at der er et land i Nordamerika med godt 4 % af verdens befolkning, der ikke har det metriske system som deres primære målesystem. (Det har Myanmar/Burma og Nigeria i øvrigt heller ikke). Kunne i øvrigt være interessant at vide i denne sammenhæng, hvor lille en brøkdel af USA's befolkning, der både forstår dansk og ikke forstår det metriske system.
--Madglad (diskussion) 15. maj 2020, 22:59 (CEST)

Konklusion[redigér wikikode]

Der synes at være enighed om følgende

Crystal Clear action apply.pngKonklusion:
Skabelonen {{Convert}} udfases fra dawiki. --Madglad (diskussion) 22. maj 2020, 10:00 (CEST)

Hvad gøres der konkret?[redigér wikikode]

564 sider anvender skabelonen. Heraf 139 andre skabeloner, enkelte moduler og 354 artikler.

Modulerne må nok gennemgås manuelt.

Derudover kan man vel ændre skabelonnavnet til {{Convert-UDFASET}}, sætte en bot til at rette navnet i artikler og skabeloner. Og lade folk selv rydde op i sandkasser mv., diskussionssider skal også stå urørt. Omdirigeringen skal derefter fjernes. --Madglad (diskussion) 22. maj 2020, 10:00 (CEST)

@Madglad: - Den metode holder ikke - det er meget dårlig konkusion. Det er import af artikler fra den engelske wikipedia, som stadig vil gøre at der kommer nye artikler. Og på et tidspunkt, kommer skabelonen tilbage igen....
Arbejde med at det sker istedet får skubbe problemet væk. --Steen Th (diskussion) 22. maj 2020, 10:27 (CEST)
Konklusionen fejler ikke noget. Den er der enighed om. Spørgsmålet er: Hvad gøres der konkret?
Og jeg gentager igen hvad SorenRK skriver: "… et mere generelt problem med oversættelser fra engelsk, der ikke færdigredigeres tilstrækkeligt, inden de udgives …"
Import af artikler fra enwiki? Det er ikke meningen at artikler fra enwiki ukritisk skal køres igennem Google Translate og copypastes. Artiklerne skal oversættes og tilpasses, herunder skal der tages stilling til om inches er relevant i den konkrete artikel. Ved at give skabelonen et nyt navn gør man det klart for skribenter, der ikke har fulgt diskussionen her, at skabelonen er udgået.
I øvrigt: Tilsyneladende er tallene en hel del lavere end angivet i mit tidligere indlæg ovenfor. Fx indgår brug af {{Val}} i 127 resultater, så her skal der kun rettes ét sted for at gøre listen 127 mindre. --Madglad (diskussion) 22. maj 2020, 10:42 (CEST)
Lidt mere graven viser at {{Val}} ikke bruger {{Convert}}, der henvises bare til den i Skabelon:Val/doc. --Madglad (diskussion) 22. maj 2020, 11:13 (CEST)

Nu er har jeg ændret i Skabelon:Height (der bruger Convert) så de 183 artikler med denne skabelon kun viser danske enheder, se fx Sara Slott Petersen. Der er nu kun 162 artikler, der direkte bruger skabelon:convert. De må nok rettes manuelt som i denne rettelse. Jeg synes vi skal beholde convert-skabelonen. Den kan mange nyttige ting og bruges i Skabelon:Infoboks næringsindhold til at konvertere kilojoule til kilokalorier. I artikler er det kun skabelon:Height og skabelon:Infoboks næringsindhold der indirekte bruger Convert. Ingen andre skabeloner eller moduler med Convert bruges af artikler. --Weblars (diskussion) 22. maj 2020, 20:58 (CEST)

Så vidt jeg forstår har Metalindustrien haft problemer med netop Skabelon:Infoboks næringsindhold, der ikke vil acceptere brug af europæisk decimaladskillelsestegn. Hvis der er behov for at omregne mellem joule og kalorier, så lav en skabelon til det eller skriv det ind i nævnte infoboks. Der er ingen grund til at have et monstrum af skabelon der kan omregne mellem cm og inches, hektar til fodboldbaner osv. til det. Husk KISS-princippet. --Madglad (diskussion) 22. maj 2020, 21:28 (CEST)
Til orientering vil jeg sige at jeg er ligeglad med hvad man beslutter, så længe man håndhæver det konsekvent. Jeg ønsker bare ikke at se det som noget der skal "ordnes" --Metalindustrien A/S (tidligere Lhademmor) 23. maj 2020, 00:38 (CEST)