Wikipedia:Landsbybrønden/amerikansk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

amerikansk[redigér wikikode]

I wikidata beskrives personer med nationalitet feks. dansk, tysk osv., men hvad med personer med oprindelse fra USA? Jeg har brugt "amerikansk" flere gang, men Amerika er jo både Nord- og Sydamerika. Hvad er korrekt sprogbrug om personer fra USA? --Villy Fink Isaksen (diskussion) 4. jan 2018, 17:55 (CET)

Jeg plejer at bruge [[USA|amerikansk]] i den slags sammenhænge, man kan vist ikke bruge USAsk ? - Nico (diskussion) 4. jan 2018, 18:00 (CET)
Samme her [[USA|amerikansk]]. mvh Per (PerV) (diskussion) 4. jan 2018, 18:02 (CET)
Jamen dette format er det anvendelig i beskrivelsen? https://www.wikidata.org/wiki/Q4160171 em amerikansk bokser, jeg prøver at tjekke der. Det er jo ikke tekst på wikipedia. --Villy Fink Isaksen (diskussion) 4. jan 2018, 18:05 (CET)
Duer ikke. --Villy Fink Isaksen (diskussion) 4. jan 2018, 18:06 (CET)
Der kan du vel skrive "bokser fra USA", det ville jeg gøre. Ofte skriver jeg f.ex. "politiker fra Leningrad, Sovjetunionen" i "Description", hvis jeg udfylder description. mvh Per (PerV) (diskussion) 4. jan 2018, 18:11 (CET)
Det er en gammel traver, og det er nok stadig sådan, at den USA'sk person i gængs tale betegnes som "amerikaner", hvorimod alle andre ikke USA'ske personer omtales som canadiere, brasilianere etc. Jeg opdagede pudsigt nok i dag på tysk wikipedia, at formen "US-amerikanischer" åbenbart benyttes dér. --Pugilist (diskussion) 4. jan 2018, 18:15 (CET)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── US-amerikansk ville godt nok være mere præcist, men det bruges mig bekendt ikke på dansk (men ja, på tysk). Den Danske Ordbog har "fra USA; vedr. og karakteristisk for USA og dets indbyggere" som hovedbetydning af "amerikansk" og først derefter "fra eller vedr. Nord-, Mellem- og Sydamerika". Så hvis der står "amerikansk" og i øvrigt ikke er anført noget andet, misforstår folk det næppe. Jeg gør normalt ligesom Nico og PerV. Vh. SorenRK (diskussion) 4. jan 2018, 18:47 (CET)

Hvad mener i så om "amerikansk amerikansk-fodboldspiller"? --Villy Fink Isaksen (diskussion) 4. jan 2018, 18:57 (CET)

Man aner ikke hvad der ligger i dette tilsyneladende politisk korrekte begreb. Som PerV antyder er det nok bedst at omformulere sig ud af det. --Madglad (diskussion) 4. jan 2018, 19:06 (CET)

Usikker på hvad du mener Madglad. Til Villy, det er sikkert korrekt at skrive [[USA|amerikansk]] [[amerikansk-fodboldspiller]]; men i mine ører lyder det tude tosset. På trods af hvordan vi ellers indleder artikler, ville jeg skrive "xxxx er en [[amerikansk-fodboldspiller]] fra [[USA]]". mvh Per (PerV) (diskussion) 4. jan 2018, 19:12 (CET)
Ifølge sproget.dk anbefales det at bruge "amerikansk" som adjektiv til USA. Det har jeg også altid gjort. Hvis det er muligt at misforstå eller bliver kunstigt, er det naturligvis muligt at bruge "fra USA" i stedet - det ville jeg fx vælge ved "amerikansk fodboldspiller fra USA". —Arne (Amjaabc) (diskussion) 4. jan 2018, 19:18 (CET)

Redigeringskonflikt

Problemet startede med https://www.wikidata.org/wiki/Q129605 hvor jeg i første omgang skrev i beskrivelsen "amerikansk amerikansk-fodboldspiller", som jeg nu har rettet til "amerikansk-fodboldspiller fra USA".--Villy Fink Isaksen (diskussion) 4. jan 2018, 19:21 (CET)

PerV: "Fodboldspiller fra USA" vil være en næsten fuldt dækkende omformulering. Hvis man yderligere har behov for at specificere hudfarve eller etnisk oprindelse har dette nok begrænset encyklopædisk relevans, men måske en USA-indenrigspolitisk interesse. For min skyld ingen alarm i forhold til at få alle detaljer med. --Madglad (diskussion) 4. jan 2018, 19:25 (CET)

Bare for at præciserer det handler om en spiller af Amerikansk fodbold. --Villy Fink Isaksen (diskussion) 4. jan 2018, 19:32 (CET)

[redigeringskonflikt

Så vidt jeg kan forstå ud af diskussionen, går dit spørgsmål på hvordan vi udfylder "Description" på wikidata. Efter min mening betyder det ikke noget om du skriver det ene eller det andet i beskrivelsen. Hvis du lægger mærke til både danske og andre sprogs udfyldelse af feltet, findes der masser af gange hvor description ikke er udfyldt, og så vidt jeg ved findes der ingen infobokse eller andre funktioner, der henter description ind i dansk wikipedia. Det kan selvfølgelig komme i fremtiden, men så forestår der alligevel en større oprydning på wikidata; men det kan Bruger:Weblars, Bruger:Gorbi eller Bruger:Steenth bedre forholde sig til. mvh Per (PerV) (diskussion) 4. jan 2018, 19:35 (CET)
Jo det handler om udfyldelse af "Beskrivelse"/"Description" feltet i wikidata. --Villy Fink Isaksen (diskussion) 4. jan 2018, 19:39 (CET)

Uanset hvad skal formuleringer på WD harmonere med gængs dansk sprogbrug, og dermed hvad der ellers skrives på da-wiki. --Madglad (diskussion) 4. jan 2018, 20:11 (CET)

@Madglad:Hvis du vil indføre en regel om at "Description" altid skal være udfyldt, kommer vi på en Sisyfosopgave. Den regel vil jeg vende mig imod! mvh Per (PerV) (diskussion) 4. jan 2018, 20:17 (CET)
@PerV: - jeg har ikke set nogen anvendelse af beskrivelse andet på wikidata lig nu, samt i søgeresultater, hvor det er rart at kunne set om man fat i det rigtige, specielt når flere emner har den samme label. Og jeg er selv ligeglad om der er dansk beskrivelse. Jeg kan godt nøjes med fx engelsk beskrivelse. --Steen Th (diskussion) 5. jan 2018, 10:26 (CET)
Thumbup.svg Steen Th. mvh Per (PerV) (diskussion) 5. jan 2018, 11:46 (CET)