Wikipedia:Landsbybrønden/jernbanen.dk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

jernbanen.dk[rediger kildetekst]

Der er en diskussion på http://jernbanen.dk/forum/index.php?mode=thread&id=94662#p94662 om en wikipedianer har brudt en moralsk ophavsret. Hvad skal man mene om det?--Madglad (diskussion) 22. mar 2015, 11:02 (CET)

Hvis det er rigtigt, at en "fakta"-liste er direkte kopieret inkl. bevidst indlagte fejl, så har vi et problem. I øvrigt kan rene fakta ikke være ophavsretligt beskyttede, men det anvendte trick gør det i alt fald diskutabelt.--Ramloser (diskussion) 22. mar 2015, 12:02 (CET)
Diskussionen på jernbanen.dk/forum/ henviser til DSB's_rullende_materiel på da.wikipedia. Jeg finder ikke lige en tilsvarende liste på jernbanen.dk så formelt tror jeg ikke der er noget problem, da informationerne i sig selv ikke er underlagt ophavsret. Er der så er et moralsk problem? det mener jeg ikke, - man må gå ud fra at de, lige som os, laver deres websted fordi de er interesseret i at formidle noget information, og der er refereret til dem. Det eneste der kan anfægtes, hvis det skal sættes på spidsen, er at jernbanen.dk måske bør angives som kilde stedet for som ekstern henvisning. I øvrigt forstår jeg ikke deres utilfredshed, da wikipediaartiklen formentlig er blandt de websteder der formidler mest trafik til dem. - Nico (diskussion) 22. mar 2015, 12:22 (CET)
Hvis der er tale om "lånt" materiale, burde kilden naturligvis angives. Ligeledes burde der have været rettet en henvendelse for at sikre, at kopieringen af oversigterne ikke overtrådte ophavsrettigheder. Nico har naturligvis ret i, at faktaoplysninger ikke er underlagt ophavsret, men i så fald burde andre kilder end jernbanen.dk angives som dokumentation for oplysningernes rigtighed. Uanset hvad, kan vi ikke være tjent med denne konflikt. Der burde rettes henvendelse til de ansvarlige for jernbanen.dk med henblik på et muligt frugtbart samarbejde i stedet for en unødig modsætning. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 22. mar 2015, 12:45 (CET)
Jeg kan ikke helt blive klog på jernbanen.dk. Hvem står for sitet og dermed de oplysninger og artikler, som man kan læse? Hvor pålidelig er jernbanen.dk? Hvis de bevist indbygger fejl i deres oplysninger bør vi ikke anvende dem som kilde, og ret beset kan vi vel ikke bruge dem som kilde når det er uklart hvem der står for oplysningerne. Jeg ser intet forkert i at bruge de fakta der står, for man har ikke kopieret nogen liste. Men som Rmir2 anfører, bør vi efterspørge andre kilder for oplysningerne, og så kommer de vel til efterhånden. --Savfisk (diskussion) 22. mar 2015, 13:11 (CET)

Jernbanen.dk består af et hav af frivillige ildsjæle, og det er formentlig et af de bedste steder at finde information om især danske jernbaner, materiel og meget andet jernbanerelateret. Så selvfølgelig skal det respekteres. Det klæder ikke Wikipedias omdømme at have sådanne konflikter. Jeg synes derfor, at den primære bidragsyder til artiklen - jeg tror, det er Dannebrog Spy - bør tage kontakt til Tommy Nilsson fra jernbanen.dk og høre, hvad han kan leve med. Og ja, så bør jernbanen.dk i langt højere grad fremgå af artiklens specifikke kildehenvisninger, som der i øvrigt kun er tre af i øjeblikket. De bedste hilsner --Morten Haagensen Elmose (diskussion) 22. mar 2015, 13:35 (CET)

Artiklens oversigter er for det mestes vedkommende rigtig nok lavet af undertegnede og baseret på oversigterne på Jernbanen.dk men suppleret med oplysninger fra en mængde undersider om de enkelte lokomotiver, motorvogne og togsæt. I sidste ende ligner resultatet oversigterne på Jernbanen.dk en del, men emnet er jo også det samme. Til gengæld er der så her samlet oplysninger på en side, der på Jernbanen.dk er fordelt ud på flere. Men ja, det burde selvfølgelig have fremgået, at Jernbanen.dk er den primære kilde, og af samme årsag har jeg da også tilføjet et kilder-afsnit i artiklen nu med henvisninger til sidens oversigter. Til de mere konkrete angivelser vil det være nødvendigt med et større antal noter.
I øvrigt har jeg skrevet i diskussionen på Jernbanen.dk for at forklaret sagen og naturligvis beklage. For selvfølgelig er det ikke meningen at bryde sidens ophavsret men at bruge dem som kilde. --Dannebrog Spy (diskussion) 22. mar 2015, 14:05 (CET)
Jeg kan nu se på jernbanen.dk´s forum, at en bruger mener, at de famøse fakta på jernbanen.dk i virkeligheden kan tilskrives Per Topp Nielsens udgivelser "Driftsmateriel". De nyeste 200 sider tilbydes nu i elektronisk form på [[www.dansk-jernbanearkiv.dk]]. Jeg er klar over at der ligger et stort frivilligt arbejde bag jernbanen.dk og vi skal selvfølgelig kreditere dem når vi bruger oplysninger der fra. Men de oplysninger vi bringer vedr. listerne for rullende matriel er kun en meget lille del af alt det materiale som findes på jernbanen.dk, så jeg forstår ikke helt balladen. Eftersom "Driftsmateriel" foreligger på skrift og er af tidligere dato, mener jeg det er en bedre kilde en jernbanen.dk. --Savfisk (diskussion) 22. mar 2015, 18:21 (CET)
Det ser ud til at "salgssektionen" på dansk-jernbanearkiv.dk ikke er tilgængelig i øjeblikker, men udgivelsen findes forhåbentlig andre steder. --Savfisk (diskussion) 22. mar 2015, 18:53 (CET)
Diskussionen er fortsat på Jernbanen.dk's forum. Det ser ud til, at problemet især er Googles prioriteringer, hvor Wikipedia jo ofte er placeret meget højt, og hvor indhold der ligner en anden sides indhold risikerer at blive ignoreret. Noget der er et problem for private hjemmesider som denne, der i større eller mindre omfang er afhængige af annonceindtægter. Den problemstilling vil jeg dog overlade til andre at vurdere.
Mere konkret er det foreslået at fjerne kolonnerne videresalg og bemærkninger, da det er dem, der ligner mest. Ligefrem at fjerne alt det stof vil nok være at gå over gevind, men reduktioner kan godt være relevante, om ikke andet så af hensyn til overskueligheden. Detaljerne skal jo alligevel omtales i de relevante artikler. Men en del bemærkninger vil stadig være aktuelle, da læserne jo ikke kan forventes at vide alt. --Dannebrog Spy (diskussion) 23. mar 2015, 23:47 (CET)