Arsuk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Arsuk (Grønland)
Arsuk
Arsuk
Arsuks placering i Grønland
(61°10'30N,48°27'V)
Arsuk fotograferet d. 15. juli 2009 fra Sarfaq Ittuk skibet i sejlads for Arctic Umiaq Line

Arsuk "det elskede sted" er en bygd i Sydgrønland beliggende ca. 134 km fra Paamiut ved Arsukfjorden. Bygden tilhører Paamiut Præstegæld og Sermersooq Kommune. Den ligger ved den nordlige indsejling til Arsukfjorden, helt ude ved havet i læ for nordenvinden ved foden af Arsukfjordens vartegn, det 1418 meter høje Kungnait fjeld.

Ikke langt fra Arsuk, ligger Ivittuut, og sejler man et lille stykke videre mod syd, kommer man til Grønnedal.

Bygden, der har ca. 170 beboere, blev grundlagt den 1. september 1805.

Geologisk er området uhyre interessant med nogle af de ældste bjergkæder i verden.

Fox-faldet i Arsukfjorden, ligger overfor Grønnedal
Gletsjer og indlandsis ved Arsukfjorden

I Arsuk er der to steder man kan handle. Den store butik, er en del af butikskæden "Pilersuisoq". Det andet sted, er en lille kiosk, der lokalt kaldes: "Ceci´s"

Arsuk har ikke egen læge, så lægen i Grønnedal sejlede dertil en gang hver anden uge. Sejlturen foregik i Grønnedals stationsfartøj, som varen ombygget glasfiberfiskekutter. Grønnedal er under afvikling og uden læge.

Lige uden for Arsuk, ligger Suffi. Det danske navn for dette sted er Fortuna havn. I Suffi er der 3 fåreholdersteder. Går, eller sejler man forbi Suffi, kommer man til Kuunnaait, hvor det store, stolte fjeld strækker sig mod skyerne. Her er der gode muligheder, for at samle de såkaldte "månesten". For foden af Kuunnaatfjeldet, er der i øjeblikket ved at blive lavet marker, og det er planen at der skal bygges et nyt, og mere moderne fåreholdersted.

Bluie West Two[redigér | rediger kildetekst]

Under 2. verdenskrig havde amerikanerne en base i nærheden Arsuk/Ivittuut som en del af de amerikanske forsvarsanlæg i Grønland. Amerikanerne kaldte stedet Bluie West Two.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 61°10′30″N 48°27′13″V / 61.17500°N 48.45361°V / 61.17500; -48.45361