Narsarsuaq

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Narsarsuaq
[[Fil:|115px|center]]
Greenland 2003 122.jpg
Narsarsuaq i 2003
Overblik
Land: Grønland Grønland
Motto:
:
Kommune: Kujalleq
:
:
Grundlagt:
Postnr.: 3923
Demografi
By: 158 (2010)
 - Areal: km²
 - Befolkningstæthed: pr. km²
: ()
 - Areal: km²
 - Befolkningstæthed: pr. km²
: ({{{indbyg3år}}})
 - Areal: km²
 - Befolkningstæthed: pr. km²
Tidszone: GMT -3
Højde m.o.h.: m
Hjemmeside: www.kujalleq.gl
Oversigtskort
Narsarsuaq (Grønland)
Narsarsuaq
Narsarsuaq
Narsarsuaqa beliggenhed i Grønland.

61°08′45″N, 45°26′05″W

Koordinater: 61° 08′ 45″ N, 45° 26′ 05″ V

Narsarsuaq er en bygd beliggende i Kujalleq KommuneGrønlands sydspids. I 2010 var der 158 indbyggere, hvor næsten alle var beskæftigede med driften af Narsarsuaq Lufthavn eller servicefaciliteterne

Byens navn betyder "den store slette"grønlandsk.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I 1941 byggede USA en luftbase i Narsarsuaq kaldet Bluie West One (BW1). Tusindvis af fly brugt BW1 som et springbræt på vej fra flyets fabrikker i Nordamerika til slagmarkerne i Europa under 2. verdenskrig. Efter krigens afslutning fortsatte USA med at udvide BW1. Den blev senere overflødeliggjort med udviklingen lufttankning og opførelsen af ​​den større Thule Air Base i det nordlige Grønland. I 1951 blev det aftalt at Danmark og USA i fællesskab skulle overvåge luftbasen. I 1958 lukkede USA basen, men den blev genåbnet det følgende år af den danske regering, efter tabet af fartøjet M/S Hans Hedtoft.

Ruinerne af et tidligere militær hospital kan stadig findes i nærheden af ​​bygden.

Transport[redigér | redigér wikikode]

Narsarsuaq Lufthavn er hovedlufthavn i Sydgrønland og en af fire internationale lufthavne på Grønland. Udover almindelig rutetrafik anvendes den af mindre fly, som ikke kan klare turen mellem Nordamerika og Europa i et stræk.

Narsarsuaq er også et populært turistmål på grund af nærheden til Erik den Rødes boplads med den første kristne kirke på det amerikanske kontinent i det nuværende Qassiarsuk. Fra Narsarsuaq kan man også sejle til Igaliku med ruinerne af nordboernes domkirke Gardar. Det er desuden muligt at gå gennem Blomsterdalen til Den døde bræ. I Narsarsuaq ligger en del af Københavns Universitets "Det grønlandske arboret", hvor man eksperimenterer med skovplantning.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]