Ukkusissat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ukkusissat set fra luften

Ukkusissat (gammel stavemåde Uvkusigssat) er en bygd i Qaasuitsup Kommune, Vestgrønland. Bygden, der har 170 indbyggere (2010), ligger ca. 50 km fra Uummannaq by. Ikke langt fra bygden ligger et bjerg, der bærer samme navn, Ukkusissat. På dansk kaldes det Store Malene.

Nordøst for Ukkusissat findes minen Den sorte Engel ved minebyen Maamorilik.

Bygden har skole, kirke, klinik, butik og vandværk. . Alle i bygden er beskæftiget med fiskeriet på den ene eller anden måde. I vandet omkring bygden er der mange fisk, så fiskerne, som sejler i småbåde fanger mange hellefisk til fabrikken Icecap Foods ApS, der ejes af hotelejer Arne Niemann, Uummannaq sammen med 3 aktive fiskere i Ukkusissat. Fabrikken producerer ræklinger (strimler der skæres ud af hellefisken og frysetørres). Desuden laves tørret torsk og hvalkød. Når der produceres er der ansat 14 mennesker, som alle er fra bygden. Selskabet ejer desuden en fiskekutter der fisker hellefisk som langlinefiskeri..

Bygdens børn undervises på Atuarfik Pilerfik, der i 2007 havde 27 elever fra 1. til 9. klasse. Skolen har 3 uddannede lærer her, og 3 timelærere uden læreudannelse. Det grønlandske navn betyder skolen og begyndelsen. En tolking af navnet er at skolen er en tryg start i livet, før eleverne forlader deres trygge reder. Skolen blev bygget i 1972, og udbygget i 1997. I 2003 blev den kåret til Årets skole (Årets Atuarfitsialak).

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]


Koordinater: 71° 2′ 57″ N, 51° 53′ 15″ V