Kangersuatsiaq

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kangersuatsiaq (Grønland)
Blue pog.svg
Kangersuatsiaq
Placering på Grønland.
Kangersuatsiaq

Kangersuatsiaq (dansk: Prøven) er en bygd i Qaasuitsup Kommune i Vestgrønland, beliggende ca. 56 km syd for Upernavik i den tidligere Upernavik Kommune. Kangersuatsiaq har ca. 186 indbyggere (2010). Position: 72°22′47″N 55°33′00″W.

Bygden er flere gange blevet kåret til Grønlands bedst fungerende by, på grund af sine vedlholdte huse, fungerende butikker, lavt alkoholforbrug, m.m. Bygdens fiskerne er kendt for at være effektive. Erhvervslivet består mest af fangst og fiskeri, når det er muligt.

Bygdens helikopterlandingsplads Kangersuatsiaq Helistop har et græslandingsområde på 18 m x 27 m. Kangersuatsiaq Helistop drives af Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen. Statens Luftfartsvæsen fører tilsyn med flyvepladsen.

Den 12.maj 2007 fanger Aron Kristiansen fra Kangersuatsiaq en dobbelttandet narhval. Den længste tand er 2,41 fra rod til spids. Den anden tand er en smule kortere. Ud over at dobbelttandede narhvaler er sjældne, er det ualmindeligt, at narhvaler søger så langt sydpå som til farvandet ud for Kangersuatsiaq.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I 1869 bor der i anlæget Prøven 101 personer fordelt i 17 familier. 55 er blandinge, som for de flestes vedkommende er børn og efterkommere af assistent Christiansen og fangstmanden Thorleifson. 8 personer er over 50 år, heraf 1 over 60 (81 år). 1 enkemand over 50 bor sammen med sine voksne børn og en enkemand bor sammen med sine 3 børn. Udover fangsterhvervet er der en kateket, 1 dansk bådfører, 1 dansk matros og 3 er registreret som husassistenter.