Nuugaatsiaq

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Nuugaatsiaq "den mellemstore fremspringende pynt" er en bygd på sydkysten af halvøen Sigguup Nunaa i Qaasuitsup Kommune i Vestgrønland. Bygden, der havde 84 indbyggere i 2010, ligger ca. 133 km nord for Uummannaq. Nærmeste bygd er Illorsuit, der ligger ca 35 km mod sydvest. Indtil januar 2009 tilhørte Nuugaatsiaq Uumannaq Kommune.

Før i tiden levede man hovedssagelig af sælfangst og lidt fiskeri efter havkat. Fiskeri efter hellefisk har bragt ny fremgang til stedet.

Skolen Saamup Atuarfia har ca. 20 elever fordelt på 3 klasser, 3 undervisere. skolekapellet er fra 1991 og har 125 siddepladser. Der er butik, posthus, servicehus (hvor forskellige servicefunktioner tilbydes), sygeplejestation og forsamlingshus. Desuden er der et fiskeindhandlingssted med forabejdning af hellefisk. Kirkegården er lagt på sted hvor der er udkig til gode fangstpladser.

Hellefisken forarbejdes efter metoden "japan-cut",som er en teknik hvor hoved og hale skæres af fisken og bugen renses for rester af indvolde. Derefter nedfryses fisken, for senere at blive transporteret til et anlæg, for yderligere forædling i form af fiskefiletter eller lignende. Der er året rundt indhandling af fisk, men ofte er frysekapaciteten opbrugt i løbet af foråret, inden havisen forsvinder og som forhindrer et skib at tømme frysehuset. I den periode er det også umuligt at komme ud med jollerne.

Nuugaatsiaq Helistop havde i 2008 304 afrejsende passagerer fordelt på 91 starter

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]