Sermersooq Kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kort over Sermersooq Kommune

Sermersooq Kommune (grønlandsk: Kommuneqarfik Sermersooq[1]), også omtalt som Øst-vest-kommunen, er verdens næststørste kommune målt på areal. Den blev oprettet som en af fire nydannede kommuner den 1. januar 2009 i forbindelse med den grønlandske struktur- og opgavereform, hvor opgaver blev uddelegeret fra Hjemmestyret til de fire kommuner. Kommunen hed midlertidigt "Øst-Vestkommunen". Asii Chemnitz Narup er borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq.

Den nye kommune har ca. 21.000 indbyggere (2008). Areal: 531.900 km². Den er Grønlands folkerigeste og arealmæssigt næststørste kommune (efter Qaasuitsup Kommune). De to øvrige nye kommuner er Qeqqata på vestkysten lige nord for Sermersooq Kommune og Kujalleq på sydspidsen af Grønland.

Den er en sammenslutning af Ammassalik, Ittoqqortoormiit, Ivittuut, Nuuk og Paamiut kommuner. Navnet Sermersooq betyder "den, der har en prægtig masse af is".


Byer og bygder i Sermersooq Kommune[redigér | redigér wikikode]

Nuuk, Paamiut, Tasiilaq, Illoqqortoormiut, Ivittuut, Qeqertarsuatsiaat, Kapisilit, Isortoq, Tiniteqilaaq, Sermiligaaq, Kulusuk, Kuummiut, Arsuk.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]Grønlandsk geografi Stub
Denne artikel om grønlandsk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 66°N 40°V / 66°N 40°V / 66; -40