Anund Jakob

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mønt præget for Anund Jakob

Anund Jakob eller Ønund Jacob (også kaldet Emund Kullbrenneren) blev født en gang fra 1007-09 og ifølge Snorre Sturlasson den 25. juli (selveste Jakobsdagen). Død ca 1050). Han var konge over sveeerne fra 1022 og til sin død.

Anund Jakob var søn af Olof Skötkonung og Estrid (eller Astrid). Den tyske kronikør Adam af Bremen forklarer dobbeltnavnet med, at de sveere på tinget, der valgte ham som medkonge, kunne acceptere, at han var kristen, men ikke at han havde et kristent navn. "Anund" var ofte det navn, sveerne gav dem, som havde et fremmedartet navn, som var vanskeligt at udtale (jf. Anund Gårdske). Jakob skal dog have været dåbsnavnet.

Anund Jakob havde ambitioner om at markere sig i nabolandene i Norden, og han støttede den norske konge Olav Haraldsson med hærfolk i dennes strid mod den danske konge Knud den Store i slaget ved Helgå, som danskekongen alligevel vandt. I perioden efter dette slag er det uklart, om Anund Jakob havde nogen egentlig magt over det svenske rige. I Sigtuna blev der trykt en mønt med Knud den Stores navn. Sveerne havde valgt danskekongen som deres konge, skønt det var nok mest var af navn i håb om at få lov til at være i fred.

Under Anund Jakobs tid blev der organiseret en berømt færd i Østerled, det såkaldte "Ingvarstoget", se Ingvar den vidfarne.

I Vestergøtalovens kongeliste kaldes han for "Emund" og nævnes for at have opretholdt lov og orden med en usædvanlig strenghed, blandt andet ved at lade lovbryderens hus brænde ned til kul. Han blev derfor kendt som "Kulbrænderen" (svensk "Kolbränna").

Anund Jakob blev efterfulgt af sin halvbror Emund den gamle.

Anetavle[redigér | redigér wikikode]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. Bjørn Gamle af Sverige ?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Erik Segersäll
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Olof Skötkonung
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Swiatoslawa av Polen ? eller Sigrid Storråde ?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Anund Jakob
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Estrid, obotritisk fyrstedatter