Spring til indhold

Arkiv for Dansk Litteratur

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Arkiv for Dansk Litteratur (ADL) er et omfattende og frit tilgængeligt referencebibliotek og webarkiv for den klassiske danske litteratur og indeholder tekst- og faksimileudgaver af en lang række vigtige ældre danske forfatterskaber. Teksterne er søgbare og kan downloades i en pdf-udgave.

ADLs websted er udarbejdet i samarbejde mellem Det Kongelige Bibliotek og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab (DSL). Hjemmesiden lanceredes i efteråret 2002 som en del af et femårigt projekt med støtte fra Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek (DEFF). ADL vedligeholdes og opdateres løbende.

Indhold[redigér | rediger kildetekst]

ADL's indhold strækker sig kronologisk tilbage til Saxo (1100-tallet). I 2008 blev 8 forfatterskaber føjet til det oprindelige udvalg med Gustaf Munch-Petersen (død i 1938) som den nyeste forfatter. Herved blev det samlede antal bragt op på 78 forfattere og 167.000 sider.

Forfatterne er udvalgte af DSL, som også har udvalgt standardudgaverne af værkerne.

Alle ADL's tekster findes i faksimileudgave og pdf-udgave og et flertal endvidere i en OCR-genereret, søgbar tekstudgave. Til de fleste forfatterskaber er knyttet introducerende portrætter, fremstillet af eksperter med specialviden inden for det enkelte forfatterskab. Hjemmesiden forbedres løbende med adgang til forskellige andre relevante ressourcer som noder og håndskrifter.

Indholdet er pt. (2018) baseret på tekst fra følgende værker:

Ophavsret[redigér | rediger kildetekst]

Grundet 70-års-klausulen i den danske lov om ophavsret kan ADL først give adgang til tekster, når en forfatter har været død i 70 år. Der kan således først gives adgang til nye forfattere i takt med at 70-års grænsen rykker. Oplægning af nye forfatterskaber afventer en ny plan.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]