Birgitte Vedersø

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Birgitte Vedersø
Født 5. maj 1965 (57 år) Rediger på Wikidata
Odense, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Aarhus Universitet Rediger på Wikidata
Medlem af Danske Gymnasier Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Gefion Gymnasium (fra 2010) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Birgitte Vedersø (født 5. maj 1965 i Odense) er rektor for Gefion Gymnasium og formand for Danske Gymnasier. Hun er uddannet cand.mag i dansk og italiensk fra Aarhus Universitet i 1991.

Efter endt uddannelse var hun først adjunkt ved Ranum Statsseminariums HF-kursus (1992-1995) og herefter ved Holstebro Gymnasium (1995-2000) og senere inspektor ved samme gymnasium (1997-2000).

I 2000 fik hun sin første rektorstilling ved Alssundgymnasiet Sønderborg. I 2010 blev hun rektor for det nyåbnede Gefion Gymnasium i København og har bestridt posten siden. Hun har arbejdet med internationalisering og styrkede bånd til erhvervslivet, der har resulteret i udvekslingsaftaler med skoler i Europa, Kina og USA samt etableringen af et særligt sciencemiljø på Alssundgymnasiet Sønderborg i samarbejde med Danfoss. På Gefion Gymnasium har fokus ligget på at etablere og konsolidere det nyfusionerede gymnasium og at styrke kontakter til partnere uden for skolen ud fra skolens værdigrundlag videnskab - partnerskab - fællesskab.

Birgitte har stor erfaring med bestyrelsesarbejde. Hun har i en årrække været medlem af Tænketanken DEA's board (2013-2017), ligesom hun fra 2007 var medlem af og senere næstformand for bestyrelsen ved Syddansk Universitet (2011-2015). Desuden har Birgitte Vedersø medvirket i en række råd og udvalg nedsat af bl.a. Undervisningsministeriet. Siden 2018 har hun været medlem af Københavns Universitets bestyrelse og af bestyrelsen ved Tycho Brahe Planetarium, og i 2020 indtrådte hun i bestyrelsen for folk - mødested for demokrati og dannelse.

Birgitte har været aktiv i Rektorforeningen 2005-2011, de sidste fire år som næstformand. I 2015 indtrådte Birgitte igen i bestyrelsen for foreningen (nu Danske Gymnasier). I 2017 blev hun bestyrelsesformand for Danske Gymnasier og bruger posten til at tydeliggøre den store kvalitet, som eksisterer i de gymnasiale uddannelser. Derudover kæmper hun for forbedrede rammebetingelser for gymnasierne, bl.a. som initiativtager til kampagnen #STOP2pctNU sammen med de øvrige lederforeninger i uddannelsessektoren. Birgitte er også aktiv i kampen for for mindre etnisk og social polarisering på gymnasierne og for en fintmasket geografisk spredning af gymnasieskoler landet over for at sikre et fortsat højt uddannelsesniveau i hele landet.

I forbindelse med folketingsvalget 2019 brugte Birgitte sin stemme til at få politikerne til at fokusere på at lancere deres politiske visioner for ungdomsuddannelserne og ønsket om et mere fleksibelt og tilpasningsdygtigt uddannelsessystem. I den forbindelse nedsatte Danske Gymnasier en kommission for fremtidens uddannelsessystem med repræsentanter fra erhvervslivet, arbejdsmarked, forskning og kulturliv og håber dermed at kunne være med til at bidrage til at formulere en fremtidig vision for uddannelsessystemet. Nogle af repræsentanterne i kommissionen er blandt andet Politikens chefredaktør, Christian Jensen; Netcompanys administrerende direktør, André Rogaczewski; og forfatteren Thomas Harder. Kommissionen inspirerede Danske Gymnasier til en ny 2025-strategi, hvor bl.a. kampen for én samlet gymnasieskole med klare, adskilte profiler står i centrum. Udgangspunktet skal være det lokale behov for uddannelse og ikke konkurrence om elever eller gamle institutionsgrænser mellem f.eks. hhx og stx, fordi der er mere, der samler end skiller de gymnasiale uddannelser.

Birgitte Vedersø er aktiv på Twitter, hvor hun primært tweeter om uddannelse (#uddpol) og gymnasier (#gymnasiechat).

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]