Birgittelyst

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Birgittelyst
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Midtjylland
Kommune Viborg Kommune
Sogn Almind Sogn
Postnr. 8800 Viborg
Demografi
Birgittelyst by 597[1] (2022)
Kommunen 96.847[1] (2022)
 - Areal 1474,05 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.birgittelyst.info
Oversigtskort

Birgittelyst er et mindre bysamfund i Midtjylland med 597 indbyggere (2022)[1], beliggende i Almind Sogn, 7 kilometer syd for Viborg. Byen ligger i Viborg Kommune og hører til Region Midtjylland. Den fungerer i hovedsagen som satellitby til Viborg.

Byens navn[redigér | rediger kildetekst]

Birgittelyst har navn efter Birgitte Hansdatter fra Gjøl som 1786 sammen med sin mand Christen Agerskov fik Non Mølle under Hald Hovedgård i fæste. Parret havde været henholdsvis husholderske og kusk på hovedgården. Møllerkonen fik senere bevilling til at drive en kro i forbindelse med møllen. Kroen kaldtes oprindelig Birgittelyst Kro, men skiftede navn til Non Mølle Kro efter Birgitte Hansdatters død i 1832. Den har nu (2011) fået sit gamle navn tilbage.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Byen begyndte så småt at tage form i slutningen af 1960'erne, men hovedparten af de i dag ca. 250 husstande blev opført som parcelhuse i 70'erne. Der opføres stadig enkelte nye huse på Kløverstien. Hvor hovedparten af husene blev beboet af børnefamilier i 70'erne og frem til starten af 90'erne, er aldersfordelingen i dag mere spredt. De senere år er der flyttet en del nye børnefamilier til Birgittelyst.

Birgittelyst i dag[redigér | rediger kildetekst]

Efter lukningen af Almind Skole som almindelig folkeskole i ca. 1990, går skolebørn nu i Hald Ege Skole i Hald Ege. Lokalbus nr. 711 fungerer som busforbindelse til skolen med afgange tilpasset skolens timeplaner. Bussen kører ruten: Almind – Birgittelyst – Hald Ege – Viborg. Der blev i 2006 opført en cykelsti på Tostrupvej, så der nu er cykelsti hele vejen til skolen i Hald Ege.

Byens eneste dagligvareforretning lukkede sidst i 90´erne. Byen har forskellige klubber og arrangementer. Bl.a. grundejerforeningen, amatørteater, petanque, stavgang, løbeklub, rideklubben BIG og Almind/Birgittelyst fodboldklub.

Birgittelyst har lagt navn til en sang med bandet Love Shop.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Valdemar Andersen: Hald Hovedgård, Herning 1977.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]