Rødding (Viborg Kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Rødding
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Midtjylland
Kommune Viborg Kommune
Sogn Rødding Sogn
Postnr. 8830 Tjele
Demografi
Rødding by 996[1] (2023)
Kommunen 97.731[1] (2023)
 - Areal 1474,05 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside roddingviborg.dk
Oversigtskort
For alternative betydninger, se Rødding. (Se også artikler, som begynder med Rødding)

Rødding er en lille by i Midtjylland med 996 indbyggere (2023)[1]. Rødding er beliggende 8 kilometer nordøst for Viborg og fem kilometer syd for Løvel. Byen ligger i Region Midtjylland og hører til Viborg Kommune.

Rødding er beliggende i Rødding Sogn og Rødding Kirke ligger i byen.

Rødding er en attraktiv og helstøbt boligby i kort afstand fra Viborg og dermed nærhed til storbyens tilbud. Byen har en velbevaret historisk bykerne og et varieret udbud af boliger. Der er gode adgangsmuligheder til attraktive bynære landskaber ved søen og i det kuperede terræn. Byen er overskuelig med service, der sikrer helhed og sammenhæng i hverdagslivet.

Rødding ligger på de syd- og østvendte skrænter omkring Rødding sø ca. 8 km nord for Viborg. Søen, der blev gendannet i 2004, er byens landskabelige vartegn og væsentligste bynære rekreative område. Der er sti rundt om søen, og ved søbredden findes arealer til friluftsliv. Det stejle terræn er fundamentet for byens veje med den lavtliggende hovedgade på søens østside og stikvejene, der fordeler sig op ad skrænterne.

Stikvejene har dannet byens ”stjernestruktur”, som sikrer unikke udsigter over søen. De nyere bolig-kvarterer ligger mellem vejene i lag uden på den historiske bykerne. Spredt i byen ligger grønne ”oaser” med små søer og regnvandsbassiner, og ved aktivitetsområdet ved skolen og Røddinghus åbner byen sig mod landbrugslandet og en slugt.

I byen ligger Sødalskolen, som består af to afdelinger i henholdsvis Rødding og Løvel. Sødalskolen i Rødding tilbyder 0. til 9. klassetrin. Rødding har desuden Sødal Børnehus, som er en nybygget kombineret børnehave og vuggestue.

Byens erhvervsliv består blandt af LokalBrugsen, automekanikere, tømrere, entrepenører, frisører og en detail- og engrosblomsterbutik.

Rødding sø[redigér | rediger kildetekst]

Rødding Sø ligger ved Rødding og er en genskabt sø med 21 hektar vandareal og 12 hektar enge. Søen blev afvandet i perioden 1878‑1915. Fra 1947 har søen været detaildrænet og kultiveret med pumpestation til korndyrkning, men med problemer på grund af ustabile bundforhold. I 2004 blev søen genskabt som en del Vandmiljøplan II-projekt med kvælstoffjernelse. Prisen var 14,5 mio. kr. (2004). Søen er startsted for Nørremølle Å som løber via Loldrup Sø til Viborg Nørresø og videre til Gudenåen.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
Dansk geografiSpire
Denne artikel om geografi i Viborg Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi