Møldrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Møldrup
Tostrup Kirke Roum Kirke
Tostrup kirke (Viborg).JPG Roum kirke (Viborg).JPG
MøldrupStationVejside.JPG
Jernbanegade og Møldrup Station
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Midtjylland
Kommune Viborg Kommune
Sogn Roum Sogn samt Vester Tostrup Sogn
Postnr. 9632 Møldrup
Demografi
Møldrup by 1.287[1] (2019)
Kommunen 97.113[1] (2019)
 - Areal 1474,05 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.viborg.dk
Oversigtskort
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Møldrup (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Møldrup)

Møldrup er en by i Midtjylland med 1.287 indbyggere (2019)[1], beliggende ved primærrute 13, 21 km nord for Viborg og 20 km vest for Hobro. Byen ligger i Viborg Kommune og hører til Region Midtjylland.

Den vestlige del af byen ligger i Vester Tostrup Sogn, den østlige i Roum Sogn. Sogneskellet følger stort set Søndergade/Nørregade. Tostrup Kirke ligger i landsbyen Vester Tostrup 2 km vest for Møldrup, og Roum Kirke ligger i landsbyen Roum 3 km sydøst for Møldrup.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Jernbanen[redigér | redigér wikikode]

Møldrup havde stationHimmerlandsbanen, der blev anlagt i 1893. Stationen blev anlagt på åben mark i skellet mellem de to sogne og fik navn efter Møldrupgård i nærheden.

Persontrafikken mellem Viborg og Aalestrup blev indstillet i 1959, men godstrafikken fortsatte mellem Viborg og Løgstør, og Møldrup var en af de stationer, hvor der stadig kunne ekspederes vognladningsgods indtil midten af 1980'erne. Godstrafikken blev indstillet i 1999, og sporet blev taget op i 2006, så man kunne anlægge cykel- og vandreruten Himmerlandsstien.[2]

Erhvervsliv[redigér | redigér wikikode]

Efter jernbanestationen kom Møldrup Kro, og der blev bygget andre huse i Jernbanegade. I 1914 fik Møldrup Jyllands første maskinsnedkeri. Under 1. Verdenskrig arbejdede en stor del af byens og omegnens befolkning med at høste og forarbejde planten revling, der var meget udbredt på egnen og blev brugt til fremstilling af koste. Det giver stadig navn til den årlige byfest Revlingefesten.

I dag domineres byens erhvervsliv af fabrikken Scanflavour. Den har siden 1981 fremstillet ingredienser af råvarer fra slagterierne - især proteinpulver, lavet af grisehud. Virksomheden har over 50 ansatte.[3]

Kommunalreformerne[redigér | redigér wikikode]

Indtil 1970 var Møldrup hovedby i Tostrup-Roum Kommune. Den indgik ved kommunalreformen i 1970 i Møldrup Kommune, hvor Møldrup også havde kommunesædet. Møldrup Kommune indgik ved kommunalreformen i 2007 i Viborg Kommune.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Nordjyllands Jernbaner
  3. ^ Ingrediensforum: Scanflavour

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]