Hammershøj

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hammershøj
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Midtjylland
Kommune Viborg Kommune
Sogn Hammershøj Sogn
Postnr. 8830 Tjele
Demografi
Hammershøj by 917[1] (2019)
Kommunen 97.113[1] (2019)
 - Areal 1474,05 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.hammershoej-by.dk
Oversigtskort
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Hammershøj (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Hammershøj)

Hammershøj er en lille by i Midtjylland med 917 indbyggere (2019)[1], beliggende i Hammershøj Sogn ved primærrute 16 mellem Randers (18 km) og Viborg (22 km). Byen ligger i Viborg Kommune og hører til Region Midtjylland.

Hammershøj rummer bl.a. Hammershøj Kirke og servicefunktioner som folkeskole (til og med 9. klasse), børnehave, læge og tandlæge. Handelslivet i byen er forholdsvist begrænset, men byen har en Dagli'Brugs, et apotek, en Q8-tankstation og et bageri. Af større arbejdspladser kan nævnes Hammershøj Teglværk (en del af Randers Tegl) med 50 ansatte og Andelskassen, der beskæftiger 90 medarbejdere.

Byen er desuden karakteriseret ved et bredt foreningsliv. Områdets sportsklub, Idrætsforeningen Trojka, har således over 600 medlemmer. Siden indvielsen af byens friluftsbad i 1969 har byen afholdt en byfest hver sommer – kaldet Soppefesten. Ved begivenheden kåres årets soppekonge og -dronning.

Den kendteste person fra området er ikke fra selve Hammershøj, men fra Hvidding 5 kilometer nord for byen. Her voksede den senere statsminister og generalsekretær for NATO Anders Fogh Rasmussen op.

Indbyggertallet har siden 1994 været stigende i Hammershøj-området. [2]

Før kommunalreformen trådte i kraft i 2007, hørte byen fra 1970 til 2006 til Tjele Kommune og Viborg Amt. Før 1970 hørte Hammershøj til Vorning-Kvoring-Hammershøj Sognekommune.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Viborg Lokal – om Hammershøj
Dansk geografiStub
Denne artikel om geografi i Viborg Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi