Bredspor

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
1.600 mm spor i Irland (Bray)

Bredspor er jernbanespor anlagt med en sporvidde større end 1.435 mm (normalspor).

Visse europæiske lande har bredspor som standard sporvidde.

De fleste europæiske lande, der var en del af det Russiske Kejserrige i 1800-tallet, Rusland, Finland, Estland, Letland, Litauen, Hviderusland, Ukraine og Moldavien fik instaleret bredspor på 1.524 mm, deraf navnet russiske sporvidde.[1] I 1960'erne blev sporvidden modificeret til 1520 mm.[2]

I Spanien og Portugal anvendes en anden afvigende bred sporvidde nemlig 1.668 mm. Spanien bygger dog nu højhastighedsbaner med normalspor. Der er også planer om et fremtidigt bytte til normalspor og ved vedligeholdelsesarbejde lægger man nye sveller forberedt for sporviddeændring.

Irland og Nordirland har bredspor. Standard er i disse områder 1.600 mm. Et andet bredspor på øen (the Ulster Railway) har tidligere været 1.880 mm.

Før 2. verdenskrig planlagde Hitler et superbredspor i Tyskland, med en sporvidde på tre meter (3.000 mm). Denne superbrede sporvidde blev dog aldrig anvendt.

Eftersom 1.435 mm er den almindeligste sporvidde, er russiske sporvidde en forhindring for international trafik fra det øvrige Europa, Iran og Kina. Lokomotiver og de fleste vogne er bygget for en fast sporvidde, hvilket tidligere betød at passagerer og gods måtte bytte tog eller lastes om, hvor forskellig sporvidde mødtes. Nu løser man undertiden problemet med vogne som kan bytte bogier ved grænserne. Bogierskift finder f.eks. sted ved direkte persontog mellem BerlinMoskva.

For godstrafik kan særlige vogne anvendes, hvor en vogn med den ene sporvidde kører op på den anden. Man kan også anvende ISO-containere, som let kan omlastes.

Bredspor forekommer på visse baner beregnet til persontrafik, som er isoleret fra hovednettet, også relativt nye sådanne, f.eks. Bay Area Rapid Transit rundt om San Francisco. I almindelighed bygges nye baner med normalspor, eftersom det er billigere at købe tog med standardiserede bogier. Således valgte Spanien at have normalspor på højhastighedsbaner med persontog.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Paravoz"., retrieved 2008-07-20.
  2. ^ "Broad Gauge Track-1520". Russian Railways. Hentet 2014-06-12.