InterCity Bornholm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

InterCity Bornholm er en DSB intercity togafgang fra Københavns Hovedbanegård, til Ystad i Sverige. Toget stopper på sin tur ved Københavns lufthavn, Svedala og Skurup, hvorefter den holder ved Ystad, blot 200 meter fra Færgeterminalen. Derudover passer togets ankomst med Hurtigfærgens afgang til RønneBornholm, så man kan skifte direkte til færgen.

Togene er af modellen Contessa, der også bliver brugt til Øresundstog. Før var det IC3 tog der servicerede ruten, men efter at man elektrificerede et vendespor ved Fosieby kunne man bruge Øresundstogsæt i stedet for, der har en højere kapacitet end IC3, der også kan bruge svensk kørestrøm. Toget afgår fra Københavns Hovedbanegård flere gange om dagen, hovedsageligt fra spor 26 der ligger 5-10 minutter fra de øvrige tog. Toget anvendes især meget op i løbet af foråret og starten af sommeren, hvor titusinde af skoleelever rundt omkring i Danmark, tager til Bornholm. Toget kører dog også med almindelige passagerer. InterCity Bornholm kører året rundt.

InterCity Bornholm blev etableret i forbindelsen med åbningen af Øresundsbroen i 2000, der gjorde det muligt at køre tog direkte mellem Danmark og Sverige uden brug af færger.

Grundet færgeforliget vedrørende den fremtidige betjening af Bornholm fra 2014 blev det besluttet fra politisk hold at ruten nedlægges med virkning fra køreplansskiftet 2017/18. Det betyder at sidste afgang med InterCity Bornholm bliver 9. december 2017. Det vil dog dog stadig være muligt at købe en DSB-billet til hele turen fra København H til Rønne. I stedet for direkte tog benyttes det ordinære Øresundstog til Malmö hvor der skal skiftes til det lokale Pågatog videre mod Ystad. Rejsetiden bliver dermed forlænget med ca 1/2 time i hver retning.

Togets faciliteter[redigér | redigér wikikode]

Facilitet Angivelse
DSB First Ja
Familiezone Nej
Stillezone og mobilfrit område Ja
Mulighed for at reservere plads Ja
Toiletter Ja
Cykel og Barnevognsplads Ja
Rygezone/plads Nej
Stikkontakt (230 v) Ja
Kørestolspladser Ja
Dyrefrit område Ja
Drikkeautomater Ja

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]