Jernbanestation

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Banegård)
Spring til navigation Spring til søgning
DanishView.svg Denne artikel omhandler overvejende eller alene danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.
Oberdöbling Station i Østrig

En jernbanestation (nu også kaldet togstation eller blot station) er et sted, hvor tog standser. Passagerer kan stige på eller af tog. Stationer har som regel en eller flere stationsbygninger og et antal perroner. Det kan også være et sted uden passagerekspedition som Skelbæk Station[kilde mangler] (på S-banen ved Dybbølsbro Station) ved København.

Specifikationer[redigér | redigér wikikode]

Nogle stationer har kun et enkelt spor som Øster Toreby, mens andre kan have langt over 20 spor.

De fleste stationer i Danmark har billetautomater, der kan benyttes døgnet rundt. I åbningstiden kan passagerne flere steder serviceres i et billetkontor med kiosk.

Passagernes ind- og udstigning sker normalt via en perron. Er der to eller flere spor, er der som regel flere perroner med adgang via overgange i niveau (perronovergange), overgangsbroer, eller tunneller under sporene.

Sikkerhedsmæssigt er der typisk en gul markering af, hvor langt passagererne må gå, når der ikke holder et tog ved perron. Skærmdøre er sikrere alternativ, og de benyttes bl.a. i Københavns Metros stationer. En jernbanestation er altid dækket af indkørselssignaler.

Jernbaneteknisk definition[redigér | redigér wikikode]

Jernbaneteknisk bruges betegnelsen station om et togekspeditionssted, der deltager i den sikkerhedsmæssige afvikling af toggangen som togfølgestation. Mange ekspeditionssteder – som Nørreport og Øster Toreby – er ikke egentlige stationer, men holdesteder. De skal betegnes trinbræt/Standsningssted. Såkaldte krydsningstationer er også defineret som stationer, og kræver at der etableret et sidespor og sporskifter således at et tog kan afvente et tog i den anden der så benytter det andet spor således de sikkert kan krydse hinanden på den samme banestrækning.

Sproglig Definition[redigér | redigér wikikode]

Jf. Den Danske Ordbog defineres en station som en holdeplads for tog hvor passagerer kan stige af og på.[1] Ud fra denne definition kan holdesteder og trinbrætter mv. på eksempelvis S-togsnettet og Aarhus Letbane også betegnes som stationer, hvilket også er sådan de betegnes i daglig tale, af pressen samt af operatørerne selv[1][2][3][4][5][6][7][8]

Trafik[redigér | redigér wikikode]

Mange stationer bruges ikke kun til en enkelt transportform, men også til decideret omstigning. Nørreport Station servicerer fx både regionaltog, S-tog, metro og busser. Af den grund er Nørreport station den mest trafikerede station i hele Danmark.[9]

For at afvikle en flydende trafik er det vigtigt at strukturen og organiseringen fungerer på en station. Hvis et tog går i stå på en enkeltsporet station, som Øster Toreby eller i Københavns Metro, kan andre tog ikke passere. I nogle tilfælde kan problemet som i metroen løses ved hjælp af sammenfletningskamre og sporskifter.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet:

Referencer[redigér | redigér wikikode]