Bruger:Amphioxys/Holland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Dette er en midlertidig arbejdskopi af den beskyttede artikel Holland


Koninkrijk der Nederlanden
Flag of the Netherlands.svg Royal coat of arms of the Netherlands.svg
(Detaljer) (Fuld størrelse)
Nationalt motto: "Je maintaindrai",
Fransk for "jeg vil fastholde"
Officielle sprog Nederlandsk, frisisk i Frisland
Hovedstad Amsterdam
Dronning Beatrix
Areal
 - Total
 - heraf vand
Areal 131
41.526 km²
18,41 %
Befolkning
 - Total (År)
 - Pr. km²
Størrelse 59
16.150.511
477/km²
Uafhængighed fra Spanien 26. juli 1648
Valuta Euro¹
Tidszone UTC +1
Nationalmelodi Het Wilhelmus
Internetdomæne .NL
International telefonkode 31
Fil:Holland-Pos.png
(1) Før 1999: Nederlandsk Gylden

Holland, Nederland eller Nederlandene er et europæisk land. Landet er den nordlige del af de historiske Nederlande, hvor den sydlige del blev udskilt som Belgien i 1830. Landet danner sammen med Aruba og de Nederlandske Antiller Kongeriget Nederlandene.

Landet er et af de tættest befolkede i Europa. Det er også et af verdens lavestliggende lande, hvilket navnet Nederlandene (= de lave lande) hentyder til. En hel del af landet er indvundet ved inddæmning. Amsterdam er den officielle hovedstad, og Haag huser regeringen, parlamentet ('De Tweede Kamer'), senatet ('De Eerste Kamer') og Den Internationale Domstol.

Landets navn[redigér | redigér wikikode]

Ordet 'Holland' kommer oprindeligt fra oldfrankisk 'holt-land' ('træ-land') og refererer til, at området oprindeligt var dækket af skov.

I Danmark kaldes landet overvejende Holland i almindelig omtale, selvom landets officielle navn er Kongeriget Nederlandene, og den forkortede form Nederland også kan bruges. En del "nederlændere" - og især naturligvis dem, der stammer fra andre provinser end de to "hollandske" - anser det for mest korrekt, at landet på dansk betegnes som Nederland eller Nederlandene.

Egentlig er "Holland" kun det delområde inden for Nederland, der i dag udgøres af de to provinser Noord-Holland og Zuid-Holland, som er beliggende langs kysten nord for Rhinens munding mellem IJsselmeer og Zeeland (se kortet nedenfor).

Historie[redigér | redigér wikikode]

I den tidlige middelalder var området, hvor nu Benelux-landene ligger, en del af det Tysk-Romerske rige. Det bestod af adskillige amter, grevskaber og stifter, der i 1500-tallet blev samlet i ét land under herredømme af Habsburg-fyrstehuset. Da Habsburg-huset splittedes op i en spansk og østrigsk del, kom de nordlige Nederlande under den spanske konges herredømme, mens de sydlige Nederlande underlagdes den østrigske konge.

På grund af det voksende antal tilhængere af den reformerte Kalvinisme satte den katolske kirke en modreformation i gang. Sammen med forsøg på videregående centralisering førte det til en opstand mod Kong Filip II af Spanien i den sidste halvdel af 1500-tallet. Den direkte anledning var formentlig, at hele befolkningen i 1568 var lyst i band for kætteri. Den 26. juli 1581 fremkom en uafhængighedserklæring fra de nordlige 7 provinser, der dannede Republikken Nederlandene, som endelig blev anerkendt som et selvstændigt land i 1648 efter afslutningen af den såkaldte firsårige Krig (1568-1648). De sydlige Nederlande forblev under spansk herredømme og dannede senere den moderne nation Belgien.

Fra 1600-tallet og gennem perioden med Republikken af de Syv Forenede Nederlande blev området en af de førende søfartsnationer og økonomiske kræfter i Europa. I den nederlandske Guldalder blev der oprettet kolonier og handelsstationer over hele kloden. Eksempler herpå er handelsstationen Nieuw Amsterdam, som senere hen blev til New York, opdagelsen af Australien, som blev kaldt for Nieuw Holland, samt etableringen af en storkoloni i det nuværende Indonesien. Det var også i denne periode, at provinsen Holland var så dominerende, at navnet for mange blev synonym for hele landet.

Politik[redigér | redigér wikikode]

Kongeriget Nederlandene har været et konstitutionelt monarki siden 1815. Før det var landet en republik fra 1581 til 1806 (det var besat af Frankrig mellem 1806 og 1815).

Dronning Beatrix af huset Oranje-Nassau har været landets statsoverhoved siden 1980. Regeringen har hidtil været en koalition, da et enkelt politisk parti aldrig har haft politisk flertal. Formelt er det dronningen, som udpeger regeringen. I praksis bliver der efter hvert parlamentsvalg dannet en koalitionsregering efter en periode med forhandlinger imellem partierne, som kan tage adskillige måneder. Den vælges så efterfølgende officielt af dronningen. Regeringslederen, som kaldes "ministerpræsident" eller "premier", er normalt lederen af det største parti i koalitionen.

Jan Peter Balkenende fra det kristendemokratiske parti (CDA) (konservativt) har været ministerpræsident siden 22. juli 2002. Hans parti er i koalition med Folkepartiet for frihed og demokrati (VVD, liberalt), og De social-liberale demokrater '66 (D66).

Parlamentet består af to huse. Der er 150 medlemmer i underhuset (Tweede Kamer), som vælges hvert fjerde år i direkte valg. Der er 75 medlemmer i det mindre vigtige overhus (Eerste Kamer), som vælges af tolv provinsparlamenter. De to kamre kaldes samlet for Staten Generaal. Provinsernes parlamenter vælges ligesom underhuset hvert fjerde år ved direkte valg.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Omkring halvdelen af landets arealet ligger mindre end 1 meter over havniveau, og 38 % ligger under havniveau. Et omfattende system af diger beskytter disse områder mod oversvømmelse, og et stort antal pumpestationer holder grundvandsstanden nede. Store arealer, bl.a. hele Flevoland og store dele af Noord-Holland og Zuid-Holland er inddæmmet og tørlagt hav - disse områder kaldes poldere og udgør de typiske, meget flade landområder. Det højeste punkt, Vaalserberg, ligger i det sydøstlige hjørne af landet og er 321 m over havniveau.

Landet deles i tre hovedområder af floderne Rhinen (Rijn), Waal og Maas. Floderne danner både naturlige, kulturelle og dialektale grænser.

Den dominerende vindretning er sydvest, hvilket giver et moderat kystklima med kølige somre og milde vintre.

Administrativ inddeling[redigér | redigér wikikode]

Nederlandenes provinser og provinshovedstæderne med rødt

Kortet til højre viser den administrative indeling i tolv provinser (provincies):

Provinserne består af i alt 483 kommuner (gemeenten). Derudover er landet inddelt i 37 vandadministrationer (waterschappen), hvis grænser ikke svarer til provins- eller kommunegrænserne.


Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]