Bruger:Maitch/Sandkasse

  Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

  Ugens artikel i Wikipedia

  Ugens artikler er et projekt hvor nogle wikipedianere finder den bedst mulige artikel til at vise på forsiden i en hel uge. Artiklerne bliver nomineret og valgt på denne side ud fra nogle fastsatte kriterier.

  Projektet er en del af skanwikis ugens artikel-projekt, hvor der på den danske, norske og svenske forside skiftevises vises en ugens artikel fra et af de andre sprog.

  At en artikel bliver udvalgt til ugens artikel betyder, at dette er en af bedre artikler, som under afstemningen var den bedste blandt de nominerede eller at den passede til et jubilæum eller lignende en bestemt uge. I øjeblikket er 68 artikler blevet udvalgt til ugens artikel.

  Genvej:
  WP:UA

  Ugens artikler:

  Relaterede sider:

  Ugens artikel i uge 5, 2023

  Et rekonstrueret tafl-spil af varianten hnefatafl.

  Tafl-spil er en familie af gamle germanske og keltiske strategispil, som spilles på et bræt på mellem 7×7 og 18×18 afhængigt af hvilket variation, og med to hold af uens styrke. Ordet tafl kommer af det oldnordiske ord for bord.

  Størrelsen på brættet og antallet af brikker varierede, men alle spil havde et karakteristisk forhold 2:1 mellem de to hold, hvor det mindre hold havde en kongebrik, som begyndte i centrum, og hvis mål var at undslippe til brættets periferi eller hjørner. Det store holds opgave var at fange ham, hvorved spillet vindes. Den angribende side har en naturlig fordel i starten af spillet, der sandsynligvis skal indikere et vigtigt kulturelt aspekt ved at efterligne vikingetogternes succes. En anden kulturel indikation af kongen er vigtigheden af, at vikingernes høvding deltager i kampen. Vigtigheden af krig blev også afspejlet i hnefatafl, der var vikingernes form for tafl-spil, fordi det var et strategispil om krig, hvilket kan være en vigtig årsag til, at spillebrættet er fundet i grave med mænd i alle aldre (vikingerne havde nogle gange drenge med på slagmarken). I Balnakeil i Skotland blev et skelet fra en dreng på mellem 8 og 13 år fundet med våben og et hnefatafl-brætspil.

  Der er nogen uenighed om, hvorvidt nogle tafl-spil (Hnefatafl og Tawlbwrdd) kan have anvendt terninger. Der har også været diskussioner om, hvorvidt spillene fulgte vikingerne på deres rejser, blandt andet til Island, Storbritannien, Irland og Lapland. Taflvarianterne, som omfatter Hnefatafl, alea evangelii, Tawlbwrdd, Brandubh, Ard Ri og Tablut, blev spillet i store dele af Nordeuropa fra før 400 e.kr, indtil de blev fortrængt af skak i 1100-tallet. (Læs mere..)

  Indhold

  Biografier[redigér | rediger kildetekst]

  Adolf Eichmann · Alanis Morissette · Attila · Charlotte Corday · Christina Aguilera · Cliff Richard · Corfitz Ulfeldt · Henry Dunant · Jacob Ellehammer · Jean-Michel Jarre · Kristian Erslev · Marie Curie · Ole Rømer · Richard Feynman · Richard Wagner · Søren Kierkegaard · Tori Amos

  Biologi[redigér | rediger kildetekst]

  Honningbi · Myre · Rådyr · Spækhugger

  Kultur og samfund[redigér | rediger kildetekst]

  Cherokee (folk) · Falck · The Beatles

  Geografi, steder og meteorologi[redigér | rediger kildetekst]

  Central Park · Den Jyske Skovhave · Eremitageslottet · Flådestation Holmen · Færøerne · Göteborg · Grønland · Hjørring · Læsø · Lyn · Mexico · New Zealand · Nordre älv · Observatorium Tusculanum · Radiohuset · Thailand

  Historie[redigér | rediger kildetekst]

  Biblioteket i Alexandria · Demonstrationerne på Den Himmelske Freds Plads (1989) · EU's historie · Gulag · Inkariget · Københavns brand 1728 · Londons historie · Mesopotamien · Slaget på Reden

  Krig[redigér | rediger kildetekst]

  Atombomberne over Hiroshima og Nagasaki · Luftslaget om England

  Politik og lovgivning[redigér | rediger kildetekst]

  ETA · Karnovs Lovsamling · Politisk parti · Ytringsfrihed

  Religion, mysticisme og mytologi[redigér | rediger kildetekst]

  Hasle Kirke (Århus Kommune) · Nidarosdomen · Nisse · Religion

  Sport og spil[redigér | rediger kildetekst]

  Bandy · Baseball · Mahjong · Orienteringsløb · Sommer-OL 1896 · Skak

  Teknologi[redigér | rediger kildetekst]

  Enigma · Skudsekund

  Transport[redigér | rediger kildetekst]

  Cykel