Bruger:Ramloser/forårskonkurrence 2020

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Velkommen til Ramlosers forårskonkurrence 2020

Konkurrencen er efterhånden en "tradition", som startede i 2013 med 3 spor. I 2016 var emnet snævert, Clint Eastwood, og dette førte til mange forbedringer og over 50 nye artikler. I 2018 var den mere lig julequizzerne, som Bruger:Palnatoke har gjort til en klassiker. Det førte til et trecifret antal bidrag. 2019 gav lidt færre bidrag, men stadig mere end 100 nye artikler. Jeg håber, at den nye konkurrence vil sætte ny rekord, og måske får Toxophilus, der har vundet alle fire foregående konkurrencer, kamp til stregen ligesom sidste år?

Points kan opnås på flere måder. Her tæller løsning af en gåde og artiklens omfang, ligesom der gives indtil 12 points pr. emne for dommerens vurdering af kvaliteten. (Dommeren er undertegnede!).

Konkurrencen starter søndag den 1. marts, og herefter vil der hver anden søndag i 12 uger være en ny gåde, der skal gættes. I ulige uger gives i første omgang points ved at gætte gåden og herefter skabe et blåt link (typisk ved oversættelse fra enwiki). Den, der gætter gåden får 10 points, ligesom vedkommende får 1 pts. pr. 1000 tegn, dog skal den indeholde minimum 5000 tegn. Efter et døgn flyttes artiklen til afsnittet "forbedring af artikler" og herefter kan alle, der skriver videre på den opnå points for kvantitet (1 pts. pr. 1000 tegn) og for kvalitet (andel i de 12 nævnte pts. ovenfor). Lørdag kl. 23.59 i den efterfølgende ulige uge afsluttes emnet, og der kan ikke længere opnås points. Der er altså afsat 14 dage til hvert emne.

Det andet spor, blålys, starter søndag den 8. marts. Her skal man gætte en artikel, som har mange røde blink. Den, der gætter gåden får 10 points. Bidragydere får 1 pts. pr. 1000 tegn, dog minimum 5000 tegn, der tilføjes til artiklen. Desuden kan alle, der gør et af de røde links blåt opnå points, der gives efter samme kriterier som i det første andre spor. Endvidere gives der bonuspoints for at erstatte henvisninger til fremmedsprogede med dansksprogede kilder eller links til danske websites. Bemærk, at deltagerne selv skal gøre opmærksom på sådanne initiativer, når bidraget "afleveres". Lørdag kl. 23.59 i den efterfølgende ulige uge afsluttes emnet, og der kan ikke længere opnås points. Der er altså afsat 14 dage til hvert emne.

På grund af manglende deltagelse afsluttes konkurrencen. Konceptet, der de foregående år har udløst flere hundrede nye artikler og mange udvidelser af eksisterende, er åbenbart kommet til udløbsdato. Tak til alle, der gættede med. Udfra den aktuelle stilling deler Økonom og Villy Fink Isaksen førstepladsen med 16 pts. hver. Hilsen ramloser

Deltagere[redigér | rediger kildetekst]

Tilmelding foregår automatisk, så snart en bruger har bidraget. Men hvis du har besluttet dig for at deltage, må du gerne selv skrive dig på nedenstående liste. Konkurrencen slutter efter 14 uger. (12 "gåder" + 14 dage til sidste frist for indlevering)

Deltager Point (a) Point (b) Point (c) Point (d) Points (ialt) Placering
EPO 10 2 12 3
Sarrus 5 5 6
Økonom 10 6 16 1
Villy Fink Isaksen 10 6 16 1
Sterhard 10 10 4
Honymand 10 10 4

a) Løsning af gåden b) Oprettelse og wikificering. c) Udvidelse af artikel d) Ekstra kvalitet og bonus

Spor[redigér | rediger kildetekst]

Ny artikel: Blålys:

Her drejer det sig om at oprette en ny artikel på basis af korrekt svar på gåden. Den, der gøtter gåden, får 10 points. En oprettelse af artiklen på mindst 5000 tegn giver yderligere 5 points. Hertil lægges et point pr. 1000 tegn artiklen er udvidet med. Der gives ligeledes kvalitetspoints. Indtil 3 points for sproglig kvalitet, indtil 3 points for struktur (inddeling i afsnit m.v. i henhold til stilmanual) og indtil 3 points billeder, noter og henvisninger.

Her drejer det sig om oprette nye artikler ud fra en eksisterende artikel ved at "gøre røde links blå". Den, der gætter gåden får 10 points. For de nyoprettede artikler gælder, at bidragydere får 1 pts. pr. 1000 tegn, dog minimum 5000 tegn, der tilføjes til artiklen. Der gives ligeledes kvalitetspoint. Indtil 3 points for sproglig kvalitet, indtil 3 points for struktur (inddeling i afsnit m.v. i henhold til stilmanual) og indtil 3 points for noter og henvisninger.

Spørgsmål[redigér | rediger kildetekst]

Uge 1[redigér | rediger kildetekst]

Lad os starte foråret med at efterlyse et ord, som endnu ikke kan findes i den danske ordbog. Hvis medierne har den magt, de tillægges, når der tales om "den fjerde statsmagt", finder ordet hurtigt vej til ordbogen. Det drejer sig om en særlig form for handelstransaktion, som næppe mange ville forestille sig mulig før millennium. Selve markedet er der ikke rigtig noget dansk begreb for, men medierne benytter to ord for det, der handles med. Lad os komme godt fra start. Der gives points for begge ord.

Det påpeges i en af DR's gamle julekalendere, at det er vigtigt at have en tilladelse. Ja, så vigtigt at der kan tjenes penge på at handle med tilladelser. Det hele startede med en politisk beslutning i 2005. Skeptikere hævder, at det er alt for nemt at svindle, når der sælges tilladelser. Med en metafor: det er varm luft.

Der er indkommet svar, som giver del i "gættepoints". Men vi mangler stadig et dansk ord for en engelsk artikel og et engelsk opslag for "klimakreditter". Så jeg er spændt på, om vi kommer i mål. Et hint:"Det engelske ord for kuldioxyd bringher måske nogle på rette spor efter den engelske artikel.

Tiden er vist moden til en afklaring. Som udgangspunkt tænkte jeg på at linke til andre sprog. CO2-kreditter, foreslået af |EPO|, svarer udmærket til en:Carbon credit - evt. i formen "klimakreditter". Det giver jeg points for. Også points til Sarrus, som var meget nær på en:Carbon emission trading. Mit indtryk er, at denne artikel kan oversættes til dansk, men hvad skal den hedde? Evt. kan de to sammenskrives. En oversættelse af en:European Union Emission Trading Scheme vil også kunne give points, selv om den er i "udkanten" af temaet.--ramloser, 2. marts kl. 7.30
Så er denne opgave lukket. De sidste bonuspoints tilskrives i skemaet. -ramloser, 22. marts kl. 10.30

Svar Uge 1[redigér | rediger kildetekst]

Det kunne være CO2-kvoter.
- Sarrus (db) d. 1. mar 2020, 10:21 (CET)

Dem har vi en kort artikel om. Men tampen brænder. Hvad kaldes den handel, som er opstået i kølvandet på disse kvoter?

Hmm, jeg kan finde frem til "Emissions Trading System"? ([1]).
- Sarrus (db) d. 1. mar 2020, 11:41 (CET)
Det er så tæt på, at jeg accepterer svaret. Der findes en underartikel, som specifikt angår ordet, jeg leder efter.
I CO2-kvote står "The European Union Emissions Trading Scheme". Er det det, du tænker på?
- Sarrus (db) d. 1. mar 2020, 12:39 (CET)
Nej. Den står faktisk nævnt som main article i forhold til det begreb, som på dansk er beslægtet med klimakreditter ifølge artikler i dagspressen
Eller CO2-kreditter? --|EPO| COM: 1. mar 2020, 11:42 (CET)
Det er accepteret. Det ser dog ud til, at klimakreditter foretrækkes i medierne. Så mangler vi blot det beslægtede ord.
Kvotehandel eller (EU's) kvotehandelssystem? Økonom (diskussion) 1. mar 2020, 12:15 (CET)
Jf. princippet om debet og kredit er kvoter og kreditter to sider af samme sag. Jeg har derfor præciseret artiklen om CO2-kvoter. --|EPO| COM: 1. mar 2020, 12:47 (CET)
  •  Kommentar Hvis problemstillingen er, hvad en:Carbon emission trading bedst kaldes på dansk, er min vurdering, at det almindeligst anvendte udtryk herhjemme simpelthen er "kvotehandel". Det får 22.000 hits på google. Man kunne teoretisk indvende, at ordet også dækker handel med andre potentielle kvoter end CO2, men i praksis bruges det i 99 % af alle tilfælde om CO2-kvoter. "CO2-kvotehandel" er et mere omhyggeligt udtryk, men bruges alligevel mindre hyppigt, det har ca. halvt så mange hits på google (og googler man de to begreber med anførselstegn, er der en faktor 30 til forskel). Jeg vil derfor anbefale, at man opretter artiklen som Kvotehandel i stedet for at finde et mere selvvalgt udtryk. Økonom (diskussion) 3. mar 2020, 09:14 (CET)
Et fint bud Økonom. Hvad skal vi mene om fremvæksten af ordet "klimakompensation" i medierne?.--ramloser, 4. marts 2020, 14.36
Egentlig er det vel fortsat debet og kredit, som dog ikke er et særligt sexet begreb. Jeg vil endda mene, at det vækker minder om middelalderens aflad. Nogen ville dog nok protestere, hvis man udvidede dén artikel med klima. --|EPO| COM: 4. mar 2020, 16:36 (CET)
Sjovt nok var et at de hints, jeg havde planlagt, "at det vækker minder om middelalderens aflad." Sjovt. at vi får samme association og på dette stade et bonuspoint værd- ramloser, 4. marts 2020, 18.36
Klimakompensation kan også være relevant at have en selvstændig artikel om, når man ser, hvor meget det fylder i offentligheden p.t. Det vil i så fald korrespondere med den engelske artikel en:Carbon offset og den svenske sv:Klimatkompensation. Økonom (diskussion) 4. mar 2020, 21:39 (CET)
Ja, men så er der da en del at gå i gang med. Og der er jo tid nok inden den endelige bedømmelse. Så jeg venter spændt på, hvad det fører til.----ramloser 5. marts 2020, 16.27
Ingen bed på at oversætte de foreslåede artikler. Naivt forlænger jeg fristen med en uge og ser tiden an.------ramloser 15. marts 2020, 07.07

Uge 2[redigér | rediger kildetekst]

Mens opgave 1 i første spor kører videre, starter her første opgave i det andet spor, hvor det drejer sig om at gætte en eksisterende artikel og derefter oprette nye links, hvor der kan tages udgangspunkt i de røde. Det drejer sig om en familie, som i en længere periode har været adskilt, men nogle er dog fundet sammen igen i 2013 efter 40 års adskillelse.

Ved genforeningen medbragte den uformelle leder nogle af de venner, han havde turet med i de mellemliggende år.

Efter gendannelsen har bandet været samlet nogle få gange til koncerter, der hver gang har været udsolgt.

Så er denne opgave lukket. De sidste bonuspoints tilskrives i skemaet. -ramloser, 22. marts kl. 10.30

Svar Uge 2[redigér | rediger kildetekst]

mit bud er The Monkees Villy Fink Isaksen (diskussion) 8. mar 2020, 16:04 (CET)

Ikke noget dårligt bud . Familie er imidlertid et hint, der kan bruges mere direkte. Forsangerens specielle stemme glemmer ingen, der har hørt den.

nyt forsøg The Kelly Family Villy Fink Isaksen (diskussion) 8. mar 2020, 17:20 (CET)

Ikke Kelly, men----
Okay så : Family (band) Villy Fink Isaksen (diskussion) 8. mar 2020, 18:16 (CET)
Ja da. Så er du med i konkurrencen.--
Jeg ville gerne skrive om Eric Burdon men kan ikke finde danske kilder (jeg duer ikke til oversættelse) - selv bibliotekets bøger er ikke på dansk! Villy Fink Isaksen (diskussion) 8. mar 2020, 21:10 (CET)
Eric Burdon var nu ikke med i Family. Men hvis du skriver om en af dem, der var med i Family, lover jeg at oprette Eric Burdon! -Hilsen ramloser
Nej - men det er et rødt link i Family (band), det var derfor. Villy Fink Isaksen (diskussion) 9. mar 2020, 13:01 (CET)

Villy, du har fuldstændig ret - og jeg står til en dummebøde.--Hilsen ramloser

Uge 3[redigér | rediger kildetekst]

Uge 1 affødte mange fine forslag og kommentarer, men ingen nye artikler. Emnet var efter min opfattelse meget aktuelt. Denne uges emne har dog fortrængt klimarelaterede spørgsmål. Det er nok ikke vanskeligt at finde den overodnede sammenhæng, men hvordan regner man den ud? Vi skal have fat i en konkret videnskab og dennes værktøjer i forhold til dette aktuelle problem. Altså en mateamtisk model der generelt kan bruges til at forudsige problemets vækstrate. Uge 3 er lukket uden at der oprettet nye artikler. --ramloser 29. marts 11.08

Svar uge 3[redigér | rediger kildetekst]

Det lyder som noget, der er relateret til epidemiologi, men ellers er jeg på bar bund? Økonom (diskussion) 16. mar 2020, 12:39 (CET)

Så er vi ved at nærme os. Den matematiske model er konstrueret til at analysere spredning af virus

En af de anvendte modeller er SIR-modellen. Den har dog ingen selvstændig artikel på enwp? Økonom (diskussion) 16. mar 2020, 18:38 (CET)
Nej, det er blot en af modellerne, men du får nogle udholdenhedspoints. På engelsk er starten på titlen: Mathematical modelling ---
Så tænker du nok på Matematisk modellering af infektionssygdomme, svarende til en:Mathematical modelling of infectious disease. Relevant og aktuelt emne, omend oversættelser er tidkrævende - efter min erfaring ofte stort set lige så meget som at skrive en artikel fra bunden. Økonom (diskussion) 16. mar 2020, 19:33 (CET)
Ja, så er den gættet. Og der er stadig 13 dage til at skrive mindst 5000 tegn. Tænk på de "13 dage der rystede verden"- Så går det nok.--ramloser 16. marts 20.04
For mig kniber det med at få tid til oversættelsen. Til gengæld er jeg blevet opmærksom på, at SIR-modellen faktisk allerede findes på dawp, og har gjort det i årevis - oprettet af Bruger:MFJoergen i 2015. Økonom (diskussion) 21. mar 2020, 08:55 (CET)
Ja, det er rigtigt. Jeg var ikke opmærksom på, at denne submodellering havde sin egen artikel, fordi den ikke er oprettet på enwiki. Den findes kun på tysk og dansk. Men der bliver givet et par points for oplysningen, og så er der jo stadig en uge til at skrive Matematisk modellering af infektionssygdomme.----ramloser 21. marts 20.14
Jeg er blevet opmærksom på, at Villy har oprettet smittetryk, som faktisk er et godt dansk udtryk for den efterlyste artikel. Selv om han ikke har levet op til tidsfristen, giver det lidt bonuspoints. Ramloser fra iPhone 2. apr. Kl 6.45

Uge 4[redigér | rediger kildetekst]

Selv om der ikke er kommet nye artikler de første to runder, forsøger jeg at få gang i sagerne. Denne uge er det jo sporet, hvor I skal gætte en eksisterende artikel og kan opnå points ved at gøre røde links blå. Selv om biografernr er lukket ned, kan vi godt se film. Denne film fra 1972 kan forhåbentlig lokke Toxo til at deltage. Det var ganske vist en anden bruger, der oprettede den i forbindelse med en tidligere konkurrence, men Toxo har bidraget til denne. Instruktøren (som er en af dem, vi mangler artikel om), har tidligere filmatiseret en af Ernest Hemingways klassikere. Hovedrollen er tricky. Normalt ville den tilskrives den, der spiller rollen, som udgør filmens navn. Det gør nogle, mens andre mener, at den store skurk har den egentlige hovedrolle. En klassisk western med nogle twists, som adskiller den fra gennemsnittet. Man skal ikke "skille klinten fra hveden", for der er ikke nogen hvede. Men der er en Clint.

Der er ikke indkommet bud på opgaven efter en uge. Jeg venter med en ny ugeopgave, indtil der er kommet en korrekt besvarelse; sker det ikke inden for 3 dage lukker jeg konkurrencen, da der åbenbart ikke er tilstrækkelig interesse i modsætning til de foregående år.

Svar Uge 4[redigér | rediger kildetekst]

Jeg er ophørt med at skrive her. Men hvis det kan holde liv i konkurrencen, som jeg deltog i for år tilbage, er mit bud Joe Kidd, som jeg oprettede i forbindelse med Clint Eastwood konkurrencen.--Sterhard (diskussion) 30. mar 2020, 22:01 (CEST)
Så er den gættet, den får lov at køre til tirsdag den 7. april med henblik på at fjerne røde links i artiklen.
Den er nu lukket, desværre uden at der kom artikler ud af det.

Uge 5[redigér | rediger kildetekst]

Film, musik og matematisk beregning af epidemier har ikke rigtig trukket deltagere til konkurrencen. Sidste forsøg ved jeg ikke så meget om, men måske er det det, der skal til. Vi mangler et par artikler om vitale dele af botanikken. Blomster har forskellige former for struktur. En vital del af blomsterne mangler vi.

Svar Uge 5[redigér | rediger kildetekst]

I artiklen Blomst er der et rødt link til Bægerblad, Kronblad, Blosterblad ... er det det du savner? Villy Fink Isaksen (diskussion) 7. apr 2020, 22:17 (CEST)

Det er i hvert fald et mystisk link da vi har artikler om alle tre elementer - så det kan vel ikke siges at mangle, linket skal bare rettes --Honymand (diskussion) 7. apr 2020, 23:24 (CEST)
Og der er et rødt link til kim. --Honymand (diskussion) 7. apr 2020, 23:25 (CEST)

VELKOMMEN til konkurrencen Det giver foreløbig 10 pts. samt et til Villy for at påpege en strukturel fejl.

Uge 6[redigér | rediger kildetekst]

Afventer evt. bidrag relateret til uge 5. Hvis der ikke kommer nogle inden 20. april, kl. 8.00, afslutter jeg konkurrencen. Det er jo ikke blot en gættekonkurrence, ideen er, at der bliver skrevet nye artikler. De foregående år var ret produktive med mere end 500 artikler fordelt over 4 konkurrencer. Men måske er konceptet ikke længere attraktivt.--ramloser 13. april 2020 kl. 19:12