Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa (parti)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler partiet Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa. Opslagsordet har også en anden betydning, se Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa.

Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa (parti) (ALDE) (engelsk: Alliance of Liberals and Democrats for Europe Party) (indtil 10. november 2012 Europæisk Liberal Demokratisk og Reformparti-ELDR) er en europæisk partiorganisation, der samler en række nationale europæiske partier med fælles liberale, socialliberale, demokratiske og reformorienterede idealer og fungerer som et forum for koordination af medlemspartiernes politik. Fra 2019 ikke længere ALDE, men Gruppen Forny Europa (på engelsk Renew Europe).

Renew har 48 liberale demokratiske partier som medlemmer fra medlemsstaterne i Den Europæiske Union og den sydøstlige del af Europa. Medlemskabet af ELDR består udover medlemspartierne af tilknyttede partier og individuelle medlemmer.

I Danmark er partierne Det Radikale Venstre og Venstre medlemmer af Renew. Renew repræsenteres i Europa-Parlamentet af ALDE/ADLE-gruppen (Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa), der er den tredjestørste politiske gruppe i parlamentet med 88 medlemmer.

Renew har ungdomsorganisationen LYMEC (Liberal and Radical Youth Movement of the European Union). I Danmark er Radikal Ungdom, Venstres Ungdom og Danmarks Liberale Studerende medlemmer.

Præsidenter[redigér | rediger kildetekst]

Medlemmer[redigér | rediger kildetekst]

Land Parti Andet Europaparlamentsmedlemmer
Danmark Venstre 4/14
Radikale Venstre 2/14
Estland Eesti Reformierakond
Keskerakond
Finland Centerpartiet
Svenska folkpartiet i Finland
Åländsk Center
Frankrig Fremad!
Irland Fianna Fáil
Polen Demokratiske Parti
Storbritannien Liberal Democrats Ikke længere medlem af EU
Sverige Centerpartiet
Folkpartiet
Tyskland FDP

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]