Collstropgrundene

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Arsenforurenet jord på collstropgrunden i Brabrand ved Aarhus, september 2010.

Collstropgrundene er 13 stærkt forurenede grunde i Danmark beliggende i: Aalborg, Allerød (Rytterhegnet og Kongevejen), Brabrand ved Aarhus, Brande, Hillerød (Esrum), Horsens, Ishøj, Køge, Nyborg, Odense og Stevnstrup ved Randers.

Virksomheden Collstrop har efterladt en omfattende jordforurering med stoffer såsom arsen, kobber, krom, kulbrinter, phenoler, tjærestoffer, flygtige oliestoffer (BTEX) og tungmetaller.

Oprydningen på disse grunde anslås at beløbe sig til ca. kr. 1 mia., hvilket placerer Collstrop-grundene som Danmarks mest bekostelige med hensyn til oprydning efter miljøforurening. Derudover er en række tidligere ansatte blevet skadet af arbejdet på Collstrop.

Den værst forurenede og mest omtalte af disse grunde (geomærkningen refererer til denne) er en forurenet grund i Hillerød Kommune. Udsivende arsen forurener den nærliggende Esrum Sø. Grunden, som består af matrikelnumrene 4ab og 4o i ejerlavet Stenholtsvang i Hillerød kommune,[1] er forurenet med arsen og klassificeret V2.

Forureningen stammer fra produktionen af imprægneret træ; produktionen i Esrum sluttede i 1976.

I 1987 fandt myndighederne efter et anonymt tip fra en tidligere ansat 300 metaltønder med gift på grunden i Stenholtsvang, Esrum. Tønderne var dumpet i en mose på grunden og dækket med flis. Det viste sig senere, at tønderne indeholdt imprægneringsvæske.

Produktionsperiode på grundene[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°57′20.66″N 12°21′19.65″E / 55.9557389°N 12.3554583°Ø / 55.9557389; 12.3554583

Jan Bruegel d. Ä. 008.jpg Denne artikel om lokaliteten Collstropgrundene kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.
Hillerød Kommune Stub
Denne artikel om geografi i Hillerød Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi