Dag Hammarskjöld

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Dag Hammarskjöld.
Nobel prize medal.svg Nobels fredspris
1961

Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld (29. juli 1905 i Jönköping, Småland, Sverige18. september 1961 i Nordrhodesia) var en svensk diplomat og FN's generalsekretær fra april 1953 til sin død ved et flystyrt i det daværende Nordrhodesia (nu Zambia) i september 1961.

Hammarskjöld var søn af landshøvding og statsminister Hjalmar Hammarskjöld og tilhørte en adelsslægt der siden 1610 regner mange fremragende personligheder, blandt dem skjalden Lorenzo Hammarskiöld.

Hammarskjöld var uddannet nationaløkonom. I 1949-1953 var han medlem af Tage Erlanders regering. De to første år som kabinetssekretær (viceudenrigsminister) og derefter som udenrigshandelsminister.

Han modtog posthumt Nobels fredspris i 1961. Der er konspirationsteorier, som angiver at Hammarskjöld overlevede flystyrtet og efterfølgende blev skudt. Der findes dog intet belæg for disse teorier.[Kilde mangler]

I forbindelse med hans død omdøbtes den inderste del af Østerbrogade i København til Dag Hammarskjölds Allé fra Østerport Station til Lille Triangel.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Diplomat Stub
Denne biografi af en diplomat er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi