José Ramos-Horta

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
José Ramos Horta
Nobel prize medal.svg Nobels fredspris
1996

José Manuel Ramos-Horta (født 26. december 1949 i Dili i daværende Portugisisk Timor) er Østtimors anden præsident siden selvstændigheden fra Indonesien i 2002. Han overtog præsidentembedet den 20. maj 2007 efter Xanana Gusmão.

Modtog i 1996, sammen med Carlos Filipe Ximenes Belo, Nobels Fredspris for deres arbejde for en retfærdig og fredelig løsning på konflikten i Østtimor.

Var tidligere udenrigsminister (2002-2006) og blev senere udnævnt til premierminister (2006).

Han er i øjeblikket én af tre statsoverhoveder, som er blevet hædret med Nobels Fredspris. De to andre er Óscar Aries Sánchez fra Costa Rica, og den anden er Shimon Peres fra Israel.

Den 11. februar 2008 blev Ramos Horta alvorligt såret under et attentatforsøg i sit hjem i Dili. Han blev hurtigt fløjet ud af landet og behandlet i Australien. To måneder senere den 7. april 2008 sagde Ramos Horta, at han overvejer at træde tilbage. "Jeg vil tale til parlamentet, når jeg kommer hjem, og jeg vil ikke love landet, at jeg vil aftjene hele min præsidentperiode," sagde Ramos Horta.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.