Demonym

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

En indbyggerbetegnelse eller et demonym (fra det græske demos: befolkning) er en retorisk betegnelse for befolkningen – eller et enkelt medlem af befolkningen – inden for et bestemt geografisk område, eksempelvis et land eller en by. Et demonym er oftest afledt af det tilhørende toponym, hvilket for eksempel kan ses i Danmark, hvor befolkningen kaldes danskere, og i København, hvor befolkningen kaldes københavnere.

Betegnelsen "demonym" blev opfundet i 1997 af en amerikaner ved navn Paul Dickson og er omtalt første gang i dennes bog Labels for Locals.[kilde mangler] Den er grundet sin unge alder ikke specielt udbredt, og fremgår således ikke i mange ordbøger.[kilde mangler] På dansk er også brugt ordet "indbyggerbetegnelse" om begrebet.[1]

Danske demonymer[redigér | rediger kildetekst]

På dansk skrives demonymer ikke med stort begyndelsesbogstav, som man eksempelvis gør på engelsk. Hvis der i det tilhørende toponym indgår bindestreg eller mellemrum, bortfalder dette (eksempelvis New Yorknewyorker).

Der er udfærdiget ordlister for alle verdens lande, for eksempel en fællesnordisk liste fra 1973.[2]

Danske demonymers afledningsendelser[redigér | rediger kildetekst]

Demonymer kan have mange forskellige suffikser. Bemærk at suffikserne ofte erstatter de tilhørende toponymers endelser (eksempelvis Rusland → russer).

Bemærk at demonymer undertiden også er kønsbestemte. Således er der eksempelvis to demonymer tilhørende Romerriget, hvor mændene kaldes romere og kvinderne romerinder, og England, hvor kvinderne hændelsesvis omtales englænderinder.

Litteratur og eksterne link[redigér | rediger kildetekst]

  • Vibeke Dalberg (1988), "Indbyggerbetegnelser i dansk", Mål og Mæle, 12 (3): 5-10Wikidata Q66615247
  • John V. Jensen (1. januar 2008), "Købstadslatin eller nationalromantik?", Fra Ribe Amt: 32-46Wikidata Q80109578
  • Indbyggerbetegnelser Arkiveret 11. november 2020 hos Wayback Machine, sproget.dk

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Vibeke Dalberg (1988), "Indbyggerbetegnelser i dansk", Mål og Mæle, 12 (3): 5-10Wikidata Q66615247
  2. ^ Redaktionen (1. januar 1973), "Navne på stater. Nationalitetsbetegnelser", Sprog i Norden, 4 (1): 75-107Wikidata Q104831636