Demonym

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg

Et demonym (fra det græske demos: befolkning) er en retorisk betegnelse for befolkningen – eller et enkelt medlem af befolkningen – inden for et bestemt geografisk område, eksempelvis et land eller en by. Et demonym er oftest afledt af det tilhørende toponym, hvilket for eksempel kan ses i Danmark, hvor befolkningen kaldes danskere, og i København, hvor befolkningen kaldes københavnere. Betegnelsen blev opfundet i 1997 af en amerikaner ved navn Paul Dickson og er omtalt første gang i dennes bog Labels for Locals. Den er grundet sin unge alder ikke specielt udbredt, og fremgår således ikke i mange ordbøger.

På dansk skrives demonymer ikke med stort begyndelsesbogstav, som man eksempelvis gør på engelsk. Hvis der i det tilhørende toponym indgår bindestreg eller mellemrum, bortfalder dette (eksempelvis New Yorknewyorker).

Demonymers afledningsendelser[redigér | redigér wikikode]

Demonymer kan have mange forskellige suffikser. Bemærk at suffikserne ofte erstatter de tilhørende toponymers endelser (eksempelvis Rusland → russer).

Bemærk at demonymer undertiden også er kønsbestemte. Således er der eksempelvis to demonymer tilhørende Romerriget, hvor mændene kaldes romere og kvinderne romerinder, og England, hvor kvinderne hændelsesvis omtales englænderinder.

Se også[redigér | redigér wikikode]