Det store bilager

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Stik som viser Christian 4. i Riddersalen på Københavns Slot i færd med at slå 12 adelsmænd til riddere på dagen for Det store Bilager.
Udsnit af et stik som viser optogene på Amagertorv under Det store bilager.

Det store bilager (fra plattysk Beilager)[1]er betegnelsen på brylluppet mellem Christian 4.s søn, den udvalgte prins Christian og Magdalena Sibylla af Sachsen, som giftede sig i København 5. oktober 1634.

Betegnelsen ”bilager” er tysk for ”bryllup”. Dvs. når brudefolkene lægger bi: (lager) sig ved siden (bi) af hinanden.

Ægteskabet mellem prins Christian og Magdalena Sibylla havde været under opsejling i længere tid. Rigsrådet, som var stærkt misfornøjet med sønnens udsvævende liv med kvinder, alkohol og gæld, havde nærmest forlangt, at kongen fik sønnen gift snarest. Og efter flere år med krige og tilbagegang ønskede Christian 4. at vise, at Danmark stadig var en magtfuld nation. Bilageret skulle blive en særdeles kostbar og exceptionel pompøs magtdemonstration. For at finansiere brylluppet blev der udskrevet ekstraskatter.

De indledende forberedelser blev påbegyndt et år i forvejen med istandsættelse af Københavns Slot både ude og inde; udvendigt påførtes ny kalk og indvendigt blev de bedste sale pudset.

Festlighederne varede flere dage. Blandt indslagene var to timers fyrværkeri og den allerførste optræden af Den Kongelige Ballet.

Ved samme lejlighed blev også kongens næstældste datter Sophie Elisabeth af Slesvig-Holsten gift med Christian von Pentz (16001651) Sophie Elisabeth var datter af Christian 4. og hans venstrehåndskone (ved morganatisk ægteskab) Kirsten Munk (1598-1658). Festlighederne var også en fejring af Freden i Lübeck (1629).

Noter[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Charles Ogier: Det store bilager i Kjøbenhavn 1634 i Memoirer og breve af Clausen og Rist, Nordisk forlag 1914
  • Mara R. Wade: Triumphus nuptialis danicus: German court culture and Denmark : the "Great Wedding" of 1634, 1996, ISBN 3-447-03899-3

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]