Diamanter varer evigt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Diamanter varer evigt
Sean Connery 1971.jpg
Overblik
Originaltitel Diamonds Are Forever
Genre Agentfilm
Instrueret af Guy Hamilton
Produceret af Harry Saltzman,
Albert R. BroccoliRediger på Wikidata
Manuskript af Richard Maibaum
Tom Mankiewicz
Baseret på Diamonds Are ForeverRediger på Wikidata
Medvirkende Sean Connery
Filmmusik Diamonds Are ForeverRediger på Wikidata
Musik af John Barry
Fotografering Ted MooreRediger på Wikidata
Klip Bert BatesRediger på Wikidata
Distributør United Artists
Udgivelsesdato 17. december 1971
Længde 115 minutter
Oprindelsesland Storbritanien
Sprog Engelsk
Budget $7.200.000
Efterfulgte On Her Majesty's Secret Service
Fortsættes i Live and Let Die
Links
på IMDb
på scope.dkRediger på Wikidata
i DFI's filmdatabaseRediger på Wikidata
i SFDbRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Diamanter varer evigt (originaltitel Diamonds Are Forever) er den syvende film i EON Productions serie om James Bond. Filmen, der lanceredes i 1971, er baseret på Ian Flemings roman Diamonds Are Forever men følger kun i begrænset omfang bogen, i det bl.a. skurkene er skiftet ud.

Til gengæld er Sean Connery tilbage som Bond. Man havde ellers hyret amerikanske John Gavin, men man ombestemte sig altså. For at få Connery med måtte producenterne dog betale ham det dengang svimlende beløb af 1,25 mio. dollars. Connery donerede hele beløbet til Scottish International Educational Trust (en uddannelsesfond for skotske studenter). Dertil kom retten til at lave to andre film samt 100.000 dollars for hver uge, indspilningen gik over planen. Det sidste blev dog sparet, da man overholdt tidsplanen.

Ikke med i filmen, men kraftigt inspirerende, var Albert R. Broccolis ven, industrimanden Howard Hughes. Broccoli havde drømt, at han så Hughes bagfra, men da han vendte sig viste det sig at være en anden. Denne ide blev brugt i filmen, idet terrorlederen Blofeld overtager industrimanden Willard Whytes plads. Brugt blev også Hughes kasino m.fl. Betaling: en privat 16 mm kopi af filmen.

Plot[redigér | redigér wikikode]

Diamanter smugles ud af Sydafrika men dukker ikke op igen. Bond følger sporene først til Amsterdam og siden til Los Angeles. Parallelt hermed myrdes flere diamantsmuglere. Hjernen bag det hele viser sig at være Bonds gamle fjende Blofeld, der har nye dødelige planer.

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Sidstnævnte rollenavn kræver måske lige en forklaring. Thumper er den engelske navn for kaninen Stampe i Disneys tegnefilm Bambi.

Citater[redigér | redigér wikikode]

Smugling kan være en livsfarlig beskæftigelse. Eller som Mr. Kidd og Mr. Wint meget rammende omtaler en betydelig del af filmens tema:

Mr. Kidd: Curious...
Mr. Wint: ...how everyone who touches those diamonds seems to... die.

Og diamantsmugleres død er netop et karakteristika for de to herrer. Et andet karakteristika er deres små ordvekslinger i den forbindelse hvor de hyppigt nævner hinanden ved efternavn. Som f.eks. da de – endnu en gang – skal til at gøre det af med Bond:

Mr. Wint: If at first you don't succeed Mr. Kidd...?
Mr. Kidd: Try, try again, Mr. Wint.

Hvad er Blofelds mål? Det udtaler han sig selv om:

The satellite is at present over... Kansas. Well, if we destroy Kansas the world may not hear about it for years. Perhaps New York, with all that smut and traffic... might give them a chance for a fresh start. Washington, DC. Perfect. Since we have not heard from them, *they* will hear from us.

Hjælpemidler[redigér | redigér wikikode]

James Bond har benyttet mange mærkelige køretøjer, men månekøretøjet her tager nok prisen.
  • Lommefælde – Som en anden musefælde båret af Bond indenfor jakken. En SPECTRE-agent får fingrene frygtelig i klemme i den, da han vil fjerne Bonds pistol.
  • Falske fingeraftryk – Latexfingeraftryk brugt af Bond, da han udgiver sig for at være Peter Franks.
  • Stemmesimulator – Maskine tilknyttet en telefon så det lyder som om en anden taler. Blofeld bruger en til at udgive sig for Willard Whyte, mens Bond bruger en anden til at udgive sig for Saxby.
  • Harpunpistol – Pistol der udsendte en klatreline. Kunne bruges både til at klatre på bygninger og dræbe folk. En tilsvarende blev senere brugt i GoldenEye.

Lokaliteter i filmen[redigér | redigér wikikode]

Optagesteder[redigér | redigér wikikode]

Trivia[redigér | redigér wikikode]

  • Lois Maxwell havde farvet sit hår sort i forbindelse med en anden rolle. For at dække over det lod man hende bære hat i filmen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]