Diskussion:Nysted

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Lolland-Falster Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Lolland-Falster, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Lolland-Falsterrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Emblem-star.svg Artiklen Nysted har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 38, 2022.

Stock post message.svg Huskeliste for Nysted: rediger · historik · overvåg · opdater

Stavemåde[rediger kildetekst]

Femern er efter min opfattelse den tyske stavemåde! Jeg vil foretrække min oprindelige form: Femer.

Lillebælt og Storbælt er i et ord! Hvorfor så Femer Bælt i 2?

Venlig hilsen Erik Damskier

Nu hedder det Femern Belt. Tidligere hed det Femer Belt. Det er i to ord i modsætning til Storebælt og Lillebælt. --Thomas Thorsen 25. okt 2006 kl. 19:47 (CEST)


Citat: "Hovedsynspunktet er, at byen er ældre end både Ålholm og klostret, så gammel som fra midt i 900-tallet, og at den oprindelig har haft sin tyngde i den nordlige ende af det nuværende byområde..."

I dette tilfælde er ordet oprindelig(t) et biord, adverbium, og skal derfor ende på t, selvom ordet by er fælleskøn. Ordet oprindeligt fortæller om situationen, ikke om ordet by.

Jeg retter altså tilbage til "oprindeligt"

Hilsen --Erik Damskier 25. okt 2006 kl. 17:26 (CEST)

Brugen af -t er i dette tilfælde frivillig, se Retskrivningsordbogen om "Adverbialer dannet af adjektiver på -ig eller -lig". --Thomas Thorsen 25. okt 2006 kl. 19:43 (CEST)

Tidligere købstad[rediger kildetekst]

Omtales i indledningen som 'tidligere købstad', men der ses ikke nogen angivelse af, hvornår denne status skulle være tabt. Heller ikke danske købstæder har noget ophør. -- Poul G disk. 25. sep. 2022, 11:54 (CEST)Svar[svar]

Det er Beethoven9, der har indsat oplysningen tilbage i 2018, efter at Nysted tidligere var omtalt som by i indledningen. Jeg antager, at der tænkes på kommunalreformen i 1970, hvor man holdt op med at skelne mellem købstadskommuner og sognekommuner. Det kan så diskuteres, om købstæderne helt mistede deres status som sådan ved den lejlighed, eller om det stadig er en titel, de har til pynt. --Dannebrog Spy (diskussion) 25. sep. 2022, 12:56 (CEST)Svar[svar]
Det kunne der været noget om; Den store danske skriver Mikkelsen og Jacobsen "[...] ved kommunalreformen i 1970 blev købstadskommunerne slået sammen med de omkringliggende landkommuner, hvorved købstadsbegrebet bortfaldt i Danmark." -- Poul G disk. 26. sep. 2022, 01:28 (CEST)Svar[svar]