Naturfarvning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kåre Johannessens rekonstruerede middelalderdragt er farvet med plantefarver på Middelaldercentret.

Naturfarvning er farvning med naturlige farvestoffer, udvundet af f.eks planter, svampe og insekter. Processen er forskellig alt efter, hvad der farves med og hvad der farves på. Planter og svampe skal indsamles når mængden af farvestoffer er størst, nogle har dog godt af at tørre før brug.

Naturfarvning har været den primære måde at farve klæde på frem til man begyndte at opfinde syntetiske farvestoffer i midten af 1800-tallet. Der er gjort arkæologiske fund fra neolitikum der beviser at tekstilfarvning helt tilbage til denne periode. I Kina har farvning med planter, bark og insekter sporet tilbage mere end 5.000 år siden.[1] I 1970'erne blev det populært at farve garn med planter. I moderne tid bliver naturfarvning særligt brugt til tekstiler der skal vise særlige økologiske hensyn, selvforsyning eller i forbindelse med reenactment. Mange reenactorer går op i, at deres tøj er farve på samme måde, som man gjorde i perioden der reenactes. Visse museer benytter også naturfarvning til deres dragter i forbindelse med living history. Dette inkluderer bl.a. Middelaldercentret ved Nykøbing Falster[2][3], der har et farveri[4] samt en gruppe dedikeret til plantefarvning.[5]

Visse farver kan ændres afhængig af, hvilke type kar eller gryde der farves i. Birkeblade giver således en gullig farve i en kobberkedel, mens man får en grønlig farve i en grukedel af jern.

Svampefarve[redigér | redigér wikikode]

Det er ikke alle svampe der indeholder farvestoffer der kan bruges til at farve med. Det er kun få, ud af de mange Danske svampe, vi kan bruge til formålet. Til gengæld kan man, hvis man er heldig, udvinde nogle yderst smukke røde, orange og gule farver som er svære at frembringe med planter.

Plantefarve[redigér | redigér wikikode]

Garn farvet med kraprodColonial Williamsburg i USA.

Adskillige danske planter egner sig til at indsamle og farve med.

Insektfarve[redigér | redigér wikikode]

Allerede i middelalderen brugte man insektfarvning i Danmark, ved at importere bladlusen kermes vermilio, der giver en kraftig rød farve, fra Middelhavsområdet og særligt Den Iberiske Halvø. I nyere tid begyndte at importere cochenille-lus fra Mexico.

Cochenillelus – giver en stærk pink til rosarød farve

Indsamlings kalender[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Goodwin, Jill (1982). A Dyer's Manual. Pelham. s. 11. ISBN 0-7207-1327-7. 
  2. ^ "Middelaldercentret temapark Middelaldercenteret". Visit Lolland-Falster. Hentet 2013-09-18. 
  3. ^ "Sehenswertes in Dänemark : Mittelalterzentrum in Nykøbing, Falster". Gießener Zeitung (tysk). GZ Medien GmbH. 2014-05-09. Hentet 2014-11-29. 
  4. ^ "Farverhuset". Middelaldercentret. Hentet 2014-03-30. 
  5. ^ "Farverlauget". Guldbogsund Gildet. Hentet 2014-05-10. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]