Einsatzgruppen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Et medlem af Einsatzgruppe C skyder en kvinde og hendes barn i nærheden af Ivangorod i Ukraine

Einsatzgruppen (dansk: Indsatsgrupper eller Aktionsgrupper) var specialenheder i Schutzstaffel. De var mobile formationer, som særligt blev indsat ved likvideringer i besatte områder og var underlagt Amt IV i Reichssicherheitshauptamt (RSHA).

De enkelte grupper blev kaldt Einsatzkommando, mens staben blev kaldt Einsatzstab. Hver kommando var delt i Einsatztruppe. Ved behov blev gruppperne forstærket med politimænd og udkommanderet lokalbefolkning.

De første grupper blev sat ind under Anschluss og invasionen i Tjekkoslovakiet. Deres opgave var at sikre vigtige dokumenter og eliminere personer, der kunne skabe problemer. De sikrede, at nazister blev placeret i vigtige stillinger og oprettede koncentrationslejre.

I 1939 blev Einsatzgruppen omorganiseret, og under angrebet på Polen deltog de i likvidering af polakker, som kunne gøre modstand mod tyskerne.

Efter Operation Barbarossa i 1941 blev grupperne sendt mod øst for at likvidere "uønskede elementer". Einsatzgrupperne er specielt berygtede for deres rolle i massedrab på jøder. Sammen med specielle politistyrker, hvis medlemmer kunne fritages for at deltage, antages de at være ansvarlige for drab på omkring to millioner jøder, omtrent en tredjedel af det totale antal jøder, der blev myrdet under krigen. Grupperne stod også bag massakrer og enkeltlikvideringer på blandt andet romaer og kommunister.

24 ledere fra Einsatzgrupperne blev efter 2. verdenskrigs afslutning stillet for Nürenberg-domstolen, anklaget for forbrydelser mod menneskeheden, krigsforbrydelser samt medlemskab af SS; 14 blev dømt til døden og to fik livsvarigt fængsel. Kun fire blev hængt 7. juni 1951, resten af dommene blev ændret til kortere fængselsstraffe.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]