Elmelundemesteren

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Elmelundemesteren er en ubekendt kunstner fra 1500-tallet, som har udført kalkmalerier i Elmelunde, Fanefjord og KeldbyMøn i det sydøstlige Danmark.

Skibet i de tre kirker fik hvælvinger i gotisk stil i slutningen af 1400-tallet. De er ideelle til kalkmalerier med motiver fra Biblia Pauperum, som gengiver bibelhistorier fra rigt dekorerede middelalder blokbøger fra både det det gamle og Det Nye Testamente.

Kunstneren kan kendes på hans karakteristiske emblem, som findes på et eller flere af kalkmalerierne i alle tre kirker. På hans varme farver, der spænder fra mørk rød og rødbrun til pastel nuancer af gul, grøn, grå og sort, og på ansigterne, der har søvnige øjne både i himlen eller helvede. Mellem bibelscenerne pynter vinstokke, blomster og grene.

Efter reformationen i 1536 blev kalkmalerierne kalket over. Det har beskyttet dem, til de blev genopdaget i 1880'erne. De første kalkmalerier blev opdaget i Elmelunde Kirke, hvorfra mesteren har sit navn. Kalkmalerierne i Fanefjord Kirke bliver betragtet som de mest interessante.

Elmelundemesteren (eller hans skole) tilskrives kalkmalerierne i Tingsted, Nørre Alslev og Aastrup Kirke på naboøen Falster samt Kettinge KirkeLolland.

Kalkmalerier i Fanefjord Kirke.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Pastor Helge Buus: Fanefjord Kirke, Fanefjord menighedsråd, Askeby, 1978, Fanefjord menighedsråd, 19 p.
  • Birgit Als Hansen: De Mønske Kirker, Møns Turistforening, Stege, 1967, 11 p.
  • Annett Scavenius: Elmelundemestern i Fanefjord Kirke, Forlaget Vandkunsten, 2010, 121 sider. ISBN 978-87-7695-123-8.