Elmelunde Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Elmelunde Kirke
Elmelunde-Church.JPG
Elmelund Kirke
Generelt
Opført ca. 1085
Geografi
Adresse Leonora Christines V 1, Elmelunde, 4780 Stege
Sogn Elmelunde Sogn
Pastorat Magleby-Borre-Keldby-Elmelunde Pastorat
Provsti Stege-Vordingborg Provsti
Stift Roskilde Stift
Kommune Vordingborg Kommune
Kommune (1970) Møn Kommune
Eksterne henvisninger
www.elmelundekirke.dk
Oversigtskort

Elmelunde Kirke er en kirke i Elmelunde, ca. 8 km øst for StegeMøn.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Kirken er den ældste stenkirke på Møn. Den ligger højt og har tjent som sømærke igennem tiderne. I middelalderen hørte kirken og Elmelundegård, også kaldet Elmelunde Slot, til Roskilde Stift. Ved auktionen over det mønske krongods i 1774, blev godset Nordfelt oprettet og overtog kirken. Nordfelts første ejer var landsdommer Jørgen Wichfeld. Efter forskellige ejere blev godset i 1820 solgt til amtmand C.C.S. Danneskiold-Samsøe, hvorimod Elmelunde Kirke overgik til Klintholm Gods. Kirken var under Klintholm Gods indtil 1916, hvor Nordfelt under Viggo Danneskiold-Samsøe igen overtog den. I 1968 overgik Elmelunde kirke til selveje.

Kirkebygningen[redigér | rediger kildetekst]

Den romanske kirkebygning blev påbegyndt omkring år 1085 og bestod af et kor, som var lavere og smallere end det nuværende, samt et kirkeskib. I de 6,5 m høje mure var der små højtsiddende vinduer. Bygningen var opført af forskellige materialer, bl.a. granit, kridt, flint og lidt myremalm. Et sildebensmønster, der kan ses på kirkens nordside, tyder på en tidlig opførelse. Af denne oprindelige romanske bygning er kun en triumfmur og to langmure tilbage. I senromansk tid omkring år 1200 blev kirken forlænget mod vest med mure af munkesten. Oprindelige kvinde- og herreindgange mod henholdsvis nord og syd blev muret til, og nye indgange blev indrettet i forlængelsen. De kan stadig ses, og indgangen mod sydvest er den nuværende hovedindgang, hvorover der er et tilmuret romansk vindue. Omkring år 1300 blev byggeriet af tårnet, der har en tøndehvælvet vindeltrappe til klokkestokværket, påbegyndt, men det blev først færdigbygget omkring år 1500. Da blev det oprindelige kor nedrevet og erstattet af et nyt langhuskor. Samtidig med koret er våbenhuset opført. Alterbordet blev også opbygget af munkesten og er i dag hvidkalket. I bordets overside findes et relikviegemme med dækplade af kalksten, samt to munkesten med indridsede, ligearmede kors (indvielseskors). På et tidspunkt blev blytage afløst af tegltage. Skibets hvælvinger blev indbygget omkring år 1462 og afløste et oprindeligt bjælkeloft. Omkring år 1700 blev et sakristiet bygget; det blev senere delt i kapel og præsteværelse. Tårnets vindfløje bærer årstallet 1826.

Kalkmalerier[redigér | rediger kildetekst]

Allerede i romansk tid havde kirken kalkmalerier, hvoraf der er fundet spor på skibets vægge og triumfmuren. Omkring år 1465 var de nyligt indbyggede hvælvinger dekoreret med en geometrisk udsmykning langs skjold- og gjordbuer. I slutningen af det 15. århundrede blev denne udsmykning imidlertid kalket over, og en ukendt kunstner, i eftertiden kaldet Elmelundemesteren, dekorerede vægge og hvælv. Han har også udført billeder i Keldby, Fanefjord, Tingsted, Nørre Alslev og Aastrup kirker, samt desuden muligvis Kettinge Kirke.

Series pastorum[redigér | rediger kildetekst]

Kirkens series pastorum strækker sig tilbage til ca. 1370.

Kirkegården[redigér | rediger kildetekst]

På kirkegården øst for kirken ligger der en ca. 20 x 3 meter gravhøj. Højen har aldrig været undersøgt, hvorfor en præcis datering ikke kendes. På kirkegården ligger C.C.S Danneskiold-Samsøe begravet. Desuden præsten Jens Mathias Lind Hjorth, der tillige fra 1880 til 1898 var provst for Bårse og Mønbo herreder.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Et udvalg af kalkmalerierne i Elmelunde Kirke malet af Elmelundemesteren.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: