KAD

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

KAD, tidligere Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark, blev stiftet i 1901 og opløst i 2005 da KAD fusionerede med SID og skabte 3F. KAD organiserede kvinder primært inden for rengørings- og servicebranchen, industri, mejeribranchen, vaskerier og omsorgshjælpere. Kvindeligt Arbejderforbund har udelukkende haft kvinder som medlemmer.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I 1885 blev Foreningen for Vadsk og Rengøring dannet, denne bestod af "vaske- og rengøringskoner ", men allerede året efter dannelsen i 1886 blev fagforeningen delt i to, således at også Det Kvindelige Arbejderforbund opstod. I 1889 ophørte Foreningen for Vadsk og Rengøring, herefter var Det Kvindelige Arbejderforbund, den eneste kvindefagforening i Danmark.

KAD havde gjort efter flere forsøg på en forbundsdannelse siden 1880'erne, man ønskede at samle mange små afdelinger, der var opstået over hele landet, med Københavns afdelingen, for at danne et samlet fælles forbund. Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark blev på en stiftende generalforsamling dannet i 1901, forbundet regnede sin grundlægger for at være flaskeskyller Olivia Nielsen (1854-1910) fra København, det var især hendes formandsperiode for Det Kvindelige Arbejderforbund som havde ført til samlingen, da hun rejste rundt i hele landet for at samle de små afdelinger.

Forkvinder[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Jo, det kunne nytte - Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark 1901-2001, af Poul Andersen og Solveig Schmidt
DanskStub
Denne artikel om en dansk forening eller organisation er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Dansk forening eller organisation