Ferdinand Magellan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men dens kilder er uklare, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Ferdinand Magellan
Ferdinand Magellan.jpg
Portræt af Magellan fra d. 16. eller 17. århundrede
Personlig information
Født Fernão de Magalhães (portugisisk)
Fernando de Magallanes (spansk)
ca. 1480
Sabrosa, Trás-os-Montes e Alto Douro, Kongeriget Portugal
Død 27. april 1521 (40–41 år)
Mactan i Cebu, Filippinerne
Nationalitet Portugisisk
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Søfart
Kendt for Magellanstrædet og jordomsejlingen med Elcano
Signatur
Magellan Signature.svg

Ferdinand Magellan (født i 1480, død 27. april 1521; portugisisk: Fernão de Magalhães; spansk: Fernando de Magallanes) var en portugisisk søfarer, som sejlede under spansk flag. Han sejlede 1. november 1520 som den første europæer syd om Sydamerika, via en passage som blev opkaldt efter ham som Magellanstrædet, og nåede Stillehavet, som han navngav. Magellan blev dræbt i slaget ved Mactan i Filippinerne den 27. april 1521.

Liv og rejser[redigér | redigér wikikode]

Fernão de Magalhães blev født i byen Sabrosa i Portugal. Han var søn af byens borgmester Rodrigo de Magalhães.

Fernão voksede op ved det portugisiske hof, hvor han lærte astronomi og søfartskundskab. I denne periode fandt mange søfartsrejser sted, og søfareren Vasco da Gama havde lige fundet søvejen til Indien i maj 1498.

I 1505 tog Fernão på sin første expedition. Han var officer under erobringen på Malakka, Malaysia. Her blev han gode venner med en anden officer, Francisco Serrão. Serrão nåede frem til Molukkerne via øst og fortalte, at han var blevet styrtende rig på krydderier fra disse øer.

Fernão hørte dette, men mente at man kunne sejle en hurtigere vej, nemlig vest om, i stedet for øst om, og at dette ville gå hurtigere. I mellemtiden havde Fernão, været ved det portugisiske hof, for at bede om en simpel lønforhøjelse, fra 2½ til 3 dukater, hvilket blev afslået.

I arrigskab forlod Fernão sit hjemland og rejste til Spanien, hvor han henvendte sig til den spanske konge, Karl 1. af Spanien, under navnet Fernando de Magellanes. Han medbragte en globus, som han brugte til at forlægge sin plan for kongen om at nå Molukkerne ved at sejle vestover.

Den 22. marts 1518 meddelte den spanske konge, at regeringen havde godkendt en ekspedition til Molukkerne, dengang kaldt Krydderiøerne.

Rejsen rundt om Jorden

Den 29. november 1519 nåede flåden frem til den brasilianske kyst, men de undlod at gå i land i Brasilien, fordi landet var portugisisk herredømme, og fortsatte derfor sydpå, hvor de opdagede strædet, der forbinder Stillehavet og Atlanterhavet. De kaldte dette stræde for Magellanstrædet.

Fernão døde i slaget ved Mactan d. 27. april 1521 med Lapu-Lapu, efter at Magellan var blevet ramt af en forgivet pil samt senere et bambusspyd[1]. Da kampen foregik i strandkanten, og da Magellan også her var iført sin tunge rustning, var han prisgivet. Det siges,at Magellan endog sov iført rustning på grund af attentatskræk.[kilde mangler]

Under ledelse af Juan Sebastián Elcano nåede det ene af de to tilbageværende (oprindelig 5) skibe tilbage til Spanien med kun 18 overlevende. Elcano og hans besætning var således de første mennesker til at sejle rundt om hele jorden, men de er, trods denne store bedrift, stort set forbigået af historien.

På trods af den manglende anerkendelse i den almene opinion har Magellans bedrifter overlevet i de folkelige overleveringer og fortællingen om ham fik en renæssance i slutningen af det tyvende århundrede. I Danmark tog en spejderpatrulje i Aarhus navn efter ham i midten af firserne. [kilde mangler] En anerkendelse som arvingerne efter Magellan var meget begejstrede for. Således blev højhuset "Prismet" i Århus mange år senere opført til hans minde som en del af en Magellanfondens donation til byen.[kilde mangler]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

PortugalStub
Denne biografi om en portugiser er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi