Fjolde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Fjolde
Arlå ved Fjolde
Arlå ved Fjolde
Våben Beliggenhed
Coat of arms of Fjolde
Fjolde ligger i Tyskland
Fjolde
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Slesvig-Holsten
Kreis Nordfrisland
Amt Fjolde
Borgmester Hans-Jes Hansen (CDU)
Statistiske data
Areal 18,95 km²
Højde 22 m
Indbyggere 1.922  (31/12/2006)
 - Tæthed 101 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade NF
Postnr. 25884
Tlf.-forvalg 04843
Hjemmeside www.amt-vioel.de
Beliggenhed af kommune Fjolde i Landkreis Nordfrisland
Kort

Koordinater: 54°34′14″N 09°11′2″Ø / 54.57056°N 9.18389°Ø / 54.57056; 9.18389

Fjolde (dansk) eller Viöl (tysk) er en landsby og kommune i det nordlige Tyskland under Kreis Nordfriesland i delstaten Slesvig-Holsten. Byen ligger nord for Arlåen mellem Husum og Slesvig by på midtsletten (gesten) i Sydslesvig. Arealet omkring Fjolde er højtliggende og bakket, gennemskåret af flere mose-, hede- og skovstrækninger.

Kommunen samarbejder på administrativt plan med andre kommuner i Fjole kommunefællesskab (Amt Viöl). I 1976 blev Højfjolde (Hochviöl) og Hokstrup (Hoxtrup) indlemmet. Kommunen omfatter også landsbyerne Bokslund (Boxlund), Egstok[1][2] (Eckstock) og Kragelund.

Fjoldebyer[redigér | redigér wikikode]

I Gøsherrederne forekommer der flere stednavne med endelsen -fjolde. Ud over sognebyen Fjolde kan nævnes Arenfjolde (nord for Øster Ørsted i Svesing sogn), Arenfjoldemark, Højfjolde (sydvest for Fjolde ved Arlåen) og Østerfjolde (øst for Husum). Endelsen stammer fra gammeldansk Fialdæ og betydert dyrket jord. Sammenhængen mellem de fjolde-byer i Sydslesvig er dog uklar. Måske er der en historisk forbindelse med landsbyer Fjelde, Døllefjelde og Højfjelde på Lolland [3]..

I sin danske periode lå byen i Fjolde Sogn (Nørre Gøs Herred).

Fjolde-madonnaen[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Fjolde Kirke

Under oprydning på kirkens loft i 1900 fandtes den såkaldte Fjoldemadonna. Skulpturen viser en siddende madonna med barn. Den er skabt af en anonym kunstner med kendskab til nordfransk gotisk kunst i midten af 1200-tallet. I 1901 erhvervede Musumsbjerget i Flensborg Fjolde-madonnaen, som nu er del af udstillingen. Kirken rummer siden 1980'erne en kopi, der er anbragt i en niche i korbuevæggen.

Fjolde-madonnaen er let skadet idet kronen er defekt og den mang­ler højre hånd. Barnet mangler begge hænder, og der er revner i træet.

Dialekt[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Fjoldemål

I området omkring Fjolde taltes indtil 1900-tallet den sønderjyske dialekt Fjoldemål, som holdt sig længere her end i omegnen på grund af sognets isolerede beliggenhed på gesten mellem åer, enge og heder. Fjoldemålet var en af de mest arkaiske danske dialekter og havde blandt andet bevaret personbøjning af verber. Dialekten er velbeskrevet i ordbøger og andre videnskabelige skrifter.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Johannes Kok: Det danske folkesprog i Sønderjylland, 2. bind, København 1867, side 118
  2. ^ Poul Kürstein: Nørre og Sønder Gøs Herred, Flensborg 1969, side 246
  3. ^ Anders Bjerrum: Midtslesvigske Stednavne, I: Gunnar Knudsen og Knud Kretzschmer (Udg.): Sydslesvig I, Hedeegnene mellem Angel og Frisland, Reitzels Forlag, København 1933.