Dagebøl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Dagebøl
Fartofts kirke
Fartofts kirke
Våben Beliggenhed
Wappen or image_coa
Dagebøl (Tyskland)
Dagebøl
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Slesvig-Holsten
Kreis Nordfriesland
Amt Sydtønder
Borgmester Hans-Jürgen Iwersen
Statistiske data
Areal 36,92 km²
Højde 1 m
Indbyggere 948  (31/12/2006)
 - Tæthed 26 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade NF
Postnr. 25899
Tlf.-forvalg 04667, 04674
Hjemmeside www.amt-boekingharde.de
Beliggenhed af kommune Dagebøl i Landkreis Nordfriesland
Map

Koordinater: 54°44′N 08°43′E / 54.733°N 8.717°Ø / 54.733; 8.717

Dagebøl

Dagebøl (dansk), Dagebüll (tysk) eller Doogebel (nordfrisisk) er en landsby og kommune i Nordfrislands Kreds (Kreis Nordfriesland) i den tyske delstat Slesvig-Holsten. Byen ligger i det nordvestlige Sydslesvig. Halvøen Dagebøl er et tidligere hallig, som nu er en del af fastlandet.

Kommunen samarbejder på administrativt plan med andre kommuner i Sydtønder kommunefællesskab (Amt Südtondern). Den nuværende kommune blev dannet i 1978 ved en sammenlægning af Dagebøl, Fartoft (nordfrisisk: Foortuft, tysk: Fahretoft), Juliane-Marie Kog og Vajgård (nordfrisisk: Waiguurd; tysk: Waygaard).

Fra Dagebøl er der færger til øerne Før og Amrum. Ved havnemolens fyr viser en søjle vandstanden ved den store stormflod i 1962. Fra havnemolen kan i klart vejr ses husene i Vyk på Før. Der findes også en jernbaneforbindelse til Nibøl. Byen er meget turistpræget.

Missionæren Christian Jensen kom fra Dagebøl.

Kirker[redigér | redigér wikikode]

Kommunen er inddelt i Dagebøl, Fartoft og Risum sogne.

Kommunen har to kirker i selve byen Dagebøl og i Fartoft (Fahretoft). Dagebøls kirke (Sankt Dionysius Kirke) er bygget i 1731 på et højt varft i Dagebøls kog. I kirkens indre findes et bemalet træbjælkeloft med skildringer fra lidelseshistorien. Blandt det ældre inventar kan blandt andet nævnes altertavlen og prædikestolen fra kirkens opførelse i 1700-tallet.

Fartofts kirke (Sankt Laurentius Kirke) er fra 1703. Under den gottorpske hertug Frederik 4. er kirkebygningen blevet ombygget. Den tårnløse kirke har siden 1854 en klokkestabel ved siden af selve kirken. Kirken omgives af en kirkegård.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]