Mildsted

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mildsted
St. Lamberti-Kirken
St. Lamberti-Kirken
Våben Beliggenhed
Coat of arms of Mildsted
Mildsted is located in Tyskland
Mildsted
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Slesvig-Holsten
Kreis Nordfrisland
Amt Nordsø-Trene
Borgmester Klaus Hinrichs (SPD)
Statistiske data
Areal 8,71 km²
Højde 9 m
Indbyggere 3.687  (31/12/2006)
 - Tæthed 423 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade NF
Postnr. 25866
Tlf.-forvalg 04841
Hjemmeside www.amt-treene.de
Beliggenhed af kommune Mildsted i Landkreis Nordfrisland
Kort

Koordinater: 54°27′55″N 9°5′44″E / 54.46528°N 9.09556°Ø / 54.46528; 9.09556

Mildsted (tysk: Mildstedt, nordfrisisk: Melst) er en landsby og kommune i Mildsted Sogn (Sønder Gøs Herred) i Nordfrisland kreds i delstaten Slesvig-Holsten. Byen ligger direkte syd for købstaden Husum i Sønder Gøs Herred i det sydvestlige Sydslesvig. Byen ligger direkte på grænsen mellem dansk eller jysk og frisisk bosættelse.

Kommunen samarbejder på administrativt plan med andre kommuner i Nordsø-Trene kommunefællesskab (Amt Nordsee-Treene). Til kommunen hører landsbyen Rosendal (tidligere på dansk Hundeshale, på tysk Rosendahl).

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Mildsted blev første gang nævnt den 6. april 1304 i et pavebrev (stavet Myldesect og Myldeseet). Efterleddet menes at være -sæt (eller -sætæ), som også findes i landsbynavnet Sæd ved Tønder. Navneleddet menes at høre til roden af udsagnsordet sidde, som er fælles for dansk og tysk.[1]

Sproget[redigér | redigér wikikode]

En undersøgelse af marknavne har vist, at navnene på gesten er både danske og tyske. Blandt det sikre danske er Gammelland, Medelvang og Handerslund. Fra Mildsted marsk kendes ligeledes en række navne, hvoraf nogle anses som sikre danske, således Bol, Gårdemose, Mose, Odde. Karakteristisk for disse danske stednavne er, at de ligger samlet i et bælte langs gestranden, hvorimod de tyske stednavne ligger spredt. Dette må, ifølge stednavneforskeren Anders Bjerrum, betyde, at de danske stednavne i kraft af beliggenheden afspejler den ældste bosættelse, hvis indbyggere således har talt dansk.[2]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Anders Bjerrum: "Sprogskiftet i Mildsted og Svavsted sogne" (Namn och Bygd 1962, årgang 50, her refereret efter Poul Kürstein: Nørre og Sønder Gøs Herred; Flensborg 1969)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Bjerrum, s. 54
  2. ^ Bjerrum, s. 54f