List

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se List (flertydig). (Se også artikler, som begynder med List)
List
Landsby og færgehavn
Landsby og færgehavn
Våben Beliggenhed
Coat of arms of List
List ligger i Tyskland
List
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Slesvig-Holsten
Kreis Nordfrisland
Amt Landschaft Sylt
Borgmester Wolfgang Strenger (FW)
Statistiske data
Areal 18,47 km²
Højde 2 m
Indbyggere 1.483 (31/12/2018)
 - Tæthed 80 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Postnr. 25992
Tlf.-forvalg 04651
Koordinater 55°1′N 08°25′Ø / 55.017°N 8.417°Ø / 55.017; 8.417Koordinater: 55°1′N 08°25′Ø / 55.017°N 8.417°Ø / 55.017; 8.417
Hjemmeside www.amtlandschaftsylt.de
Beliggenhed af kommune List i Landkreis Nordfrisland
Kort

List på Sild er en landsby og kommune beliggende i et hede- og klitlandskab på vesterhavsøen Silds nordspids i Nordfrisland i det nordvestlige Sydslesvig. Administrativt hører landsbyen under Nordfrislands kreds i den tyske delstat Slesvig-Holsten. Landsbyen hørte i den danske tid indtil 1864 under de kongerigske enklaver, i kirkelig henseende under Kejtum Sogn.

Byen omtales første gang i 1292 og tilhørte som dansk kongelig enklave Ribe Stift [1]. Der skelnedes tidligere mellem Vester og Øster List. Landsbyerne syd for List i øens tidligere hertuglige del kaldes for Nordbyerne. Efter 1864 kom byen som hele øen til Preussen.

List var overvejende dansksproget, mens befolkningen i resten af øen talte overvejende nordfrisisk. Stednavnet kan henføres til gada. listi som betegnelse for en kyststribe (sml. ListedBornholm og Lister i Blekinge)[2]. Om det danske hverdagssprog mindes endnu gadenavnet Brink (tysk Brünk, jysk brynk), som betegnede en skråning. Op til i dag findes dansksindede i List. Centrum for det danske sprog- og kulturarbejde er List Kulturhus. Den lokale danske skole derimod lukkede for få år siden.

En forhenværende kirke blev i 1362 ødelagt ved stormflod og senere ved sandflugt. Kirken var viet Sankt Jørgen og lå i klitterne nordvest for den nuværende by. En del af inventaret skal givet kirken i Vesterland. Senere holdt Listboerne sig enten til kirken på Rømø eller til kirken i Kejtum med tysk kirkesprog[3]. Selvom List formelt hørte under Ribe Stift, kom byen i kirkelig henseende under Kejtum Sogn. I tiden før den dansk-tyske var der planer om at ansatte en dansksproget lærer og præst[4]. Den nuværende kirke er bygget 1935 som tysk garnisionskirke.

Byen har færgeforbindelse med Rømø-Sild færgen til HavnebyRømø, som kan bruges som alternativ til Hindenburgdæmningen.

Landskabet omkring byen er præget af vandreklitter, saltenge og åbne hede. Lister Albue, som er øens nordspids, er i dag naturreservat.

Prilen mellem Sild og Rømø kaldes Listerdyb.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Scannede kirkebøger
  2. ^ Wolfgang Laur: Historisches Ortsnamenlexikon von Schleswig-Holstein, 2. oplag, Neumünster 1992, s. 432
  3. ^ sml. Skt. Jørgens Menighed List
  4. ^ M. Mørk Hansen og C. L. Nielsen: Kirkelig Statistik over Slesvig Stift med historiske og topografiske bemærkninger, 1. bind, Kjøbenhavn 1863, s. 290