Grand Theft Auto: San Andreas

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Grand Theft Auto: San Andreas
Del af Grand Theft Auto-serien
GTA San Andreas.svg
Generelle oplysninger
Udvikler Rockstar North
Udgiver Rockstar Games
Distributør Rockstar Games
Capcom
Valve Corporation
Motor RenderWare
Udgivet PS2[1]
USA 26. oktober 2004
Den Europæiske Union 29. oktober 2004
Windows[2]
USA 7. juni 2005
Den Europæiske Union 10. juni 2005
Steam 4. januar 2008[3]
Xbox[4]
USA 7. juni 2005
Den Europæiske Union 10. juni 2005
Genre Action
Spiltype Singleplayer
Multiplayer
Platforme PlayStation 2
Windows
Xbox
iOS-app
Medier DVD-Rom
Download
Aldersgrænse BBFC: 18
OFLC (NZ): R18
PEGI: 18+
USK: 16
CERO: Z
Grand Theft Auto–kronologi
Efterfulgte Grand Theft Auto: Vice City
Fortsættes i Grand Theft Auto: Liberty City Stories
Eksterne links
Hjemmeside

Grand Theft Auto: San Andreas er et computerspil i Grand Theft Auto-serien udgivet til Playstation, Xbox, PC og iOS-app af Rockstar Games. Spillet foregår i den fiktive amerikanske stat, San Andreas, der er hovedsageligt er baseret på Californien, men som også indeholder elementer fra Nevada.

Plottet[redigér | redigér wikikode]

I de tidlige 90'ere vender hovedpersonen, Carl Johnson (CJ) hjem til sin hjemby Los Santos, efter 5 år i Liberty City (GTA III). Han forlod oprindeligt sin hjemby, fordi hans storebror Sean "Sweet" Johnson gav ham skylden for sin lillebror Brians død. Drabet på moderen tvinger ham til at vende hjem til begravelsen, familien og den gamle bande, The Grove Street Families. I løbet af de fem år han har været væk, ser det så slemt ud for banden, at han bliver nødt til at blive for at hjælpe dem.

Som historien udvikler sig, finder man ud af, at to af CJs bedste venner, Big Smoke og Ryder, arbejder sammen med den korrupte politibande C.R.A.S.H. (med Officer Tenpenny i front) og den rivaliserende bande The Ballas. De to venner hjælper banden med et bagholdsangreb på hovedpersonens bande, hvorefter Sweet bliver smidt i fængsel.

Politibanden kidnapper CJ og smider ham af i den lille flække Angel Pine for foden af bjerget Mount Chilliad langt væk fra alting.

CJ kan ikke vise sig i Los Santos foreløbigt, da hans bande er splittet til atomer, så han må gøre C.R.A.S.H.'s beskidte job, da han ved, at det er den eneste måde, han kan få Sweet ud af fængslet igen.

I den nye bande får han mange nye allierede heriblandt: Cesar Vialpando (hans søster, Kendls kæreste og leder af den spanske bande Varios Los Aztecas), Wu Zi (Woozie) Mu (lederen af en kinesisk bande i San Fierro) og The Truth, en lokal hippie.

Efter at havde dræbt Ryder, bliver CJ rodet ind i en indviklet affære med regeringsagenten Mike Toreno, som kan befri Sweet, hvis han får noget til gengæld, men Carl vil ikke tilbage til Los Santos endnu. I stedet bliver han partner med Woozie på et kasino i Las Venturas og bliver hurtigt rig.

CJ finder dog hurtigt ud af, at det ikke er hans måde at leve på. Efter mange forskellige job, lige fra snigskytte til gaderacer i de to nye byer San Fierro og Las Venturas, vender han til sidst hjem til sin hjemby, hvor Sweet endelig bliver løsladt og Grove Street Families kommer på benene igen.

I mellemtiden har Tenpenny været i retten for adskillige grove forbrydelser og er nu gået under jorden, hvilket resulterer i masse oprør i Los Santos.

Brødrene begynder at lede efter Big Smoke og finder ham til sidst i hans crack-palads. Efter at havde dræbt Smoke, dukker Tenpenny op og tvinger CJ til at fylde en kuffert med Big Smokes penge, for at få råd til at forlade San Andreas. Planen mislykkes og Tenpenny tager flugten og bliver efterfølgende forfulgt af de to brødre i en hæsblæsende biljagt gennem deres hjemby. Forfølgelsen ender med, at forbryderen forulykker og dør.

Det sidste klip viser The Johnson Family, genforenet, med CJ der går ud af døren "Fittin' to see the block".

Grafikmotoren[redigér | redigér wikikode]

Grafikmotoren sparer mange ressourcer, men resulterer også nogle gange i nogle besynderlige situationer[kilde mangler] . F.eks. optegner og registreres kun computerstyrede biler, som er meget tæt på selve spilleren i computerens hukommelse (f.eks. den modkørende trafik på en vej). Det betyder, at hvis du kigger i den ene retning, og ser en bil langt væk, vender dig om hurtigt og kigger tilbage igen, så kan bilen være forsvundet. Men for det meste er det ikke til gene for gameplayet da trafikken i spillet blot skal supplere til at give miljøet liv og realisme.

En af grundene til at grafikmotoren er så langsom eller primitiv, er at hele spillet streames realtime, så man slipper for loadetiderne, af et spil på den størelse er det ret utroligt at man kan bevæge sig fra det ene hjørne til det andet helt uden at det loader. Det er gået ud over grafikken, der er blevet stærkt kritiseret[kilde mangler].

Gameplay[redigér | redigér wikikode]

Som i alle tidligere GTA/Grand Theft Auto-spil handler spillet om at udføre missioner, og på den måde dels skaffe sig penge, og dels bringe sig selv videre i handlingsforløbet.

Der er forskellige former for missioner; Storymissions, Sidemissions, Odd-job,

Våben[redigér | redigér wikikode]

Slot 1 Hand Næver, knojern
Slot 2 Melee Weapons Bat, skovl, billardkø, katana, golfkølle, knippel, kniv, motorsav
Slot 3 Handguns 9mm., lyddæmpet 9mm., Desert Eagle
Slot 4 Shotguns Haglgevær, oversavet haglgevær, Combat Shotgun
Slot 5 Sub-Machine Guns Tec-9, Micro-SMG, SMG
Slot 6 Assault Rifles AK-47, M4
Slot 7 Rifles Riffel, sniper-riffel
Slot 8 Heavy Weapons Raketstyr, flammekaster, varmesøgende Raketkaster, rullekanon
Slot 9 Explosives Håndgranat, molotovcocktail, taskebombe, tåregas
Slot 10 Handheld Items Ildslukker, spraydåse, kamera
Slot 11 Gifts Blomster, stok, dildo, vibrator
Slot 12 Special Items Varmefølsomme briller, nattesynsbriller, faldskærm
Slot 13* Etc. Detonator
* Hvis man har kastet en taskebombe

Mange af missionerne kræver, at man har et køretøj og/eller våben, som kan anskaffes på forskellig vis, bl.a at dræbe andre bandemedlemmer.

I San Andreas er der i forhold til Vice City nu mulighed for at køre på cykel og flyve i et rigtigt privatfly, frem for de fly konstrueret til at lette og lande fra/på vand.

Som også set i tidligere udgaver af spillene, er der mulighed for at køre tog. Toget anskaffer man ved at vente på en jernbanestation og så tage toget, når det kommer, ligesom man tager biler.

Når man kører i toget, er der mulighed for at aktivere deciderede missioner, efter hvilke man belønnes med en sum penge.

Denne slags missioner kan også spilles ved at sætte sig ind i en ambulance, politibil, taxa, e.l.

En yderligere tilføjelse i San Andreas er hovedfigurernes evner. Disse kan forbedres og/eller forringes med tiden. Udvalgte evner og egenskaber er som følger:

  • Muskel/Træning. Der er Stamina (kondition), Muscle (Muskler).
  • Fedt/Overvægtighed
  • Flyveevene nævnt som "skill" i spillet
  • Våbenevne de forskellige skydevåben man kan bruge igennem spillet kan man blive dygtigere til at bruge og bliver bedre og bedre ved at bruge dem. Det bliver man "belønnet" med at efter man har noget de standpunkter der er for våbnet, gangstar og hitman (CJ starter i det level der hedder poor) da man når gangstar level med fks. SMG'en kan man gå fremad mens man sigter og "lock on range". Der er dog enkelte skydevåben som man ikke kan stige i levels. Disse er Sniper, Flamethrower (flammekaster) og Rifle (riffel).
  • Køreevne for cykel og motorcykel.
  • Køreevne for biler.
  • Mode/Stil. Jo mere man har, jo flere piger kan li' en.

Byer[redigér | redigér wikikode]

Angel Pine[redigér | redigér wikikode]

Angel Pine er en fiktiv by i Grand Theft Auto: San Andreas. Det er en lille by i Whetstone, San Andreas mellem Mount Chiliad og skoven Shady Creeks. Byen har 6.412 indbyggere og ligger kun få minutter fra San Fierro, hvis man tager motorvejen i den sydlige del af Foster Valley.

Mods[redigér | redigér wikikode]

Det er muligt at modde spillet (downloade biler, fly, både, våben eller andet til spillet). Man kan også downloade nye maps (øer, huse, bjerge, bygninger ovs.) til spillet. Spilleren (CJ) kan man også ændre. Man kan også få nye missioner. Man kan finde tingene på fansider og downloade sider. (NB. Man kan kun modde i pc-versionen.)

Relaterede artikler[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

computerspil Stub
Denne computerspilsrelaterede artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.