Helved

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Helved (Region Syddanmark)
Helved
Helved
Helveds beliggenhed

Helved er en lille landsby på øen Als, beliggende i Notmark Sogn tæt ved Fynshav. Den ligger i Sønderborg Kommune og tilhører Region Syddanmark. Helved ligger i udkanten af Danmarks største bøgeskov, Nørreskoven.

Landsbyen har ca. 70 indbyggere og var i fordums dage en klassisk landsby, hvor hovedbeskæftigelsen bestod af landbrug. Da landbruget langsomt gik i opløsning fik flere og flere beboere arbejde på Danfoss.

Helved har i dag den meget aktive Midtals Friskole samt den godgørende "Hørup Genbrugsbutik". Bygningen tilhørende kroen Frydendal Kro & Hotel, som kan dateres tilbage til 1762, står fortsat, men er ikke længere et aktiv erhverv.

Der er flere gamle bindingsværkshuse og en gammel (ikke mere aktiv) vandmølle i byen. Byens "oplande" består bl.a. af Skærtoft, Frydendal (hvor kroen ligger) og Stenkobbel. Der er en forhistorisk grav samt lang- eller runddysser og gravhøje rundt omkring i skoven.

Betydning[redigér | redigér wikikode]

Navnet "Helved" har sin oprindelse i de gamle (tyskinspirerede) dialekter. Man kan forbinde "-ved" (Witt) med "træer", eller "skov".[kilde mangler] Ifølge Peder Gammeltoft, der er lektor ved Nordisk Forskningsinstitut betyder stednavnet simpelthen Helvede.[1]

Omkring 1995 foreslog kommunalbestyrelsen, at navnet "Helved" (grundet dets udtalemæssige lighed med Helvede) skulle ændres til "Helleved". Beboerne var imod navneændringen af historiske årsager, men også grundet navneligheden med byen Hellevad ved Rødekro. Der blev samlet underskrifter, og det lykkedes at få ændret de allerede trykte landkort tilbage til det oprindelige navn, Helved.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 54°59′59″N 9°57′15″Ø / 54.99972°N 9.95417°Ø / 54.99972; 9.95417