Hjælp:Guide (redigering)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Wikipedias hjælpeguide

Redigering

Forside   Redigering   Formatering   Henvisninger   Skriv en artikel   Diskussionssider   Retningslinjer   Yderligere spørgsmål?    

Vi begynder med et af Wikis vigtigste kendetegn: Rediger disse sider. Alle Wikipedia-sider har allerøverst en række links, deriblandt et der hedder "redigér". Dermed kan du redigere de selvsamme sider på Wikipedia, som du ser på nu. Det er det koncept, vi kalder Wiki: Alle kan redigere alt! Ændringerne er straks synlige for alle. Hvis du finder en fejl i en artikel, kan du udbedre den med det samme på følgende måde:

Klik på Redigér allerøverst på siden for at redigere hele artiklen. Hvis du derimod vil ind og se selve wikikoden, så skal du i stedet klik på [redigér wikikode]. Det kan dog være lidt forvirrende til at starte med, men en god måde at forstå hvordan formatering osv. fungerer.
Hvis du kun vil redigere et afsnit, kan du klikke på linket [redigér wikikode], der står til højre for afsnittets overskrift. Hvis du ellers vil bruge VisualEditor, så skal du bare trykke på [redigér]
Nu åbner et redigeringsvindue med tekst og tegn og formatering. Dette behøver du ikke kunne forstå lige med det samme – scroll nedover teksten og led efter det sted i teksten, som du vil ændre. Skriv din rettelse eller tilføjelse dér (den bør naturligvis være en forbedring af artiklens emne).
Se med funktionen Forhåndsvisning, hvordan dine ændringer kommer til at se ud. Slåfejl og lignende kan du så rette.

Det er vigtigt, at du benytter Forhåndsvisning og kontrollerer, at ændringerne nu også stemmer overens med det, du ønskede, inden du går videre og klikker på Gem side. Vi begår alle fejl, og med forhåndsvisning er det nemt og enkelt at finde dem hurtigt, inden de bliver gemt. Når du vænner dig til at benytte denne funktion, før du gemmer siden, sparer du både dig selv og andre brugere for besvær.

Giv i tekstfeltet en beskrivelse af hvad du har ændret – for eksempel stavefejl eller dato rettet. Hvis du udvider med yderligere tekst, må du også meget gerne give en kort beskrivelse af, hvad det er du har tilføjet, f.eks. tilføjet afsnit om H.C. Andersens barndom.

Nu kan du lægge dit bidrag på Wikipedia ved at trykke på Gem side.

 Mere om emnet 

For at du kan træne lidt i at redigere sider, er der Wikipedia:Sandkassen – dér er det i orden, hvis noget går skævt. Denne side åbner du nu bedst i et nyt vindue eller tab – hvilket i mange browsere kan gøres ved at højreklikke og vælge "Åbn i nyt..." i højrekliksmenuen.

Leg lidt i Sandkassen
Fortsæt guiden med Formatering