Janet Baker

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Janet Baker

Personlig information
Født 21. august 1933 (90 år) Rediger på Wikidata
Hatfield, Storbritannien Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted York College for Girls Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Selvbiograf, dagbogsskribent, operasanger, komponist Rediger på Wikidata
Genre Klassisk musik Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Léonie Sonnings musikpris (1979),
Dame Commander of the Order of the British Empire,
Kommandør for Kunst- og Litteratur (1995),
Fellow of the Royal Society of Arts,
Gramophone Award for Lifetime Achievement (2011) med flere Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Janet Baker (født 21. august 1933 i Hatfield, South Yorkshire) er en engelsk sangerinde (mezzosopran), der er kendt fra operaer, koncerter, og liederaftener.

Hun har især sunget i barokoperaer, i tidlige italienske operaer samt i Benjamin Brittens værker.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

I sin karriere fra 50'erne til 80'erne nød hun anerkendelse som en dygtig operasanger med talent for det dramatiske. Især har hendes portræt af Dido, heltinden i Berlioz' storværk, Les Troyens, vakt opsigt. Som koncertsanger kendes Baker for sine fortolkninger af Mahler og Elgar.

Hun debuterede på scenen i 1956 som Miss Róza i The Secret i Oxford University Opera Club. Samme år sang hun første gang i Glyndebourne. I 1959 sang hun Eduige i Handel Opera Societys opsætning af Rodelinda. Hun har også sunget andre roller i operaer af Händel, fx Ariodante i 1964 og Orlando i 1966, som hun sang på på Barber Institute i Birmingham.

I Aldeburgh sang Baker i Purcells Dido og Aeneas i 1962, Polly (Brittens version af The Beggar's Opera) og i Lucretias voldførelse. I Glyndebourne optrådte hun igen som Dido i 1966 og som Diana/Jupiter (Calisto) og som Penelope (Il ritorno d'Ulisse). På den skotske opera sang hun bl.a. Dorabella (Cosi fan tutte), Dido, Octavian (Der Rosenkavalier) og Komponisten (Ariadne auf Naxos).

I 1966 debuterede hun som Hermia i Royal Opera House, Covent Garden. Der sang hun desuden Berliozs Dido, Kate i Owen Wingrave, Mozarts Vitellia og Idamantes, Waltons Cressida og Glucks Alceste i 1981. På English National Opera sang hun Poppea, Donizettis Mary Stuart, Charlotte (Werther) og titelrollen i Händels Giulio Cesare.

I 1982 trak Baker sig tilbage efter opførelser af Mary Stuart på English National Opera og af Glucks Orpheus i Glyndebourne. Hun udgav sine erindringer, Full Circle, i 1982.

Hun har modtaget en lang række priser, herunder Léonie Sonnings Musikpris i 1979. Baker blev desuden Dame Commander of the British Empire i 1976 og medlem af Companions of Honour i 1994.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]