Dmitrij Sjostakovitj

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Dmitrij Dmitrijevitj Sjostakovit, 1925

Dmitrij Dmitrijevitj Sjostakovitj (russisk: Дми́трий Дми́триевич Шостако́вич, tr. Dmítrij Dmítrijevitj Sjostakóvitj; født 25. september 1906 i St. Petersborg, død 9. august 1975 i Moskva), var en russisk komponist og pianist.

Hele Sjostakovitjs virke som komponist og musiker faldt i den sovjetiske periode. Sjostakovitj og sovjet havde et ambivalent forhold til hinanden, på den ene side blev han hædret som nationalkomponist og var et ansigt udadtil for staten, og på den anden blev han flere gange udråbt som "formalist" og hans værker blev forbudt. I 1936 blev Sjostakovitj for første gang fordømt offentligt, det var for hans store operaværk Lady machbeth fra minsk som i 1934 faktisk havde været en stor succes. Samme år udgav han også sin fjerde symfoni, som han hurtigt trak tilbage pga. det politiske klima i landet. Symfonien blev først opført for orkester i 1961, (den var i 1946 blevet udgivet for klaver i en revideret udgave). Den 5. symfoni var mere konservativ end den forrige og blev godt modtaget.

Sjostakovitj komponerede i et bredt udvalg af musikalske genrer. Han er nok mest kendt for sine 15 symfonier; men også f.eks. hans klavermusik og hans 15 strygekvartetter har fået en fast plads på repertoiret. Desuden har han komponeret musik til en lang række film og balletter.

Sjostakovitj modtog i 1973 Léonie Sonnings Musikpris.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]