György Ligeti

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
György Ligeti
György Ligeti (1984).jpg
Information
Født 28. maj 1923Rediger på Wikidata
TârnăveniRediger på Wikidata
Oprindelse Østrig
Død 12. juni 2006 (83 år)Rediger på Wikidata
WienRediger på Wikidata
Genre Klassisk

György Sándor Ligeti født Ligeti György Sándor (28. maj 1923 i Târnaveni, Rumænien12. juni 2006 i Wien, Østrig) var en ungarsk/østrigsk komponist.

Gjorde tidligt op med serialismen og dennes optagethed af den enkelte tone til fordel for et fokus på klangmasser, tekstur og atmosfære.

Han blev østrigsk statsborger i 1967.

Har bl.a. skrevet solokoncerter, klavermusik, kammermusik et requiem en opera, klaverkoncerter, strygekvartetter og elektroniske værker.

Ligeti blev uddannet på konservatoriet i Ungarn i perioden før og efter 2. verdenskrig. Efterfølgende underviste han og komponerede især kormusik, der stod i gæld til Kodaly og Bartok.

Som jøde havde Ligeti været i arbejdslejer under 2. verdenskrig. Russernes indtog i Ungarn i 1956 og det var mere end han kunne klare, så han flygtede via Østrig til Vesteuropa. Her blev han udsat for et nyt ideologisk overherredømme i form af Darmstadt og Kølns avantgarde.

Til trods for, at Ligeti aldrig fandt sig til rette med at skulle komponere efter fastlåste systemer, blev han tilknyttet elektroniskmusiks studier i Køln. Guidet af sit øre fandt han frem til enkle harmonier og let forståelige melodier, som serialisterne ellers ville have afvist. Denne stil kaldte han for ’mikropolyfoni’.

Værket ’Apparitions’ blev i 1960 modtaget med stor entusiasme og det samme galdt ’Atmospheres’, kendt fra filmen Rumrejsen 2001 instrueret af Stanley Kubrick. ’Rumrejsen 2001’ rummer flere af Ligetis kendte værker fra 60’erne såsom ’Aventures’, ’Lux aeterna’ og ’Requiem, for sopran, mezzo-sopran, 2 kor og orkester’.

Så sent som i 2005 blev musikken fra Ligeti's 'Requiem' i øvrigt brugt i Tim Burtons gotiske eventyrsfilm 'Charlie og Chokoladefabrikken' med Johnny Depp i hovedrollen.

Le grand macabre’, der er en surrealistisk opera (blandingen af operette, opera og tale), fik en kølig modtagelse ved premieren i Stockholm. Øjensynligt fordi verdensavantgardens kritikere ikke kunne forstå det svenske sprog, for værket har haft stor succes siden – af en moderne opera at være.

Efter 1980 søgte han i stigende grad tilbage mod ungdommens stil, men dårligt helbred mindskede des sidste år omfanget af hans produktion.

György Ligeti modtog i 2003 Adorno-prisen

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]