Kähler Keramik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kähler Keramik
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
CVR-nummer 13854106
OpenCorporates dk/13854106
dk/10144213 Rediger på Wikidata
Herman A. Kähler i sit værksted malet af Laurits Andersen Ring i 1890

Kähler Keramik er en dansk keramisk virksomhed, oprindeligt fra Næstved, men selve produktionen af Kählers design foregår i dag i Portugal og Kina. Kählers keramik startede med produktion af kakkelovne og køkkentøj. Siden 1880'erne har firmaet fremstillet kunstkeramik.[1] I 2018 blev Kähler et varemærke (brand) i Rosendahl Design Group.

Store keramikere har gennem tiden arbejdet for Kähler, bl.a. Karl Hansen Reistrup, Thorvald Bindesbøll og L.A. Ring.

Historien om Kähler startede tilbage i 1839, da den holstenske pottemager Herman Kähler åbnede et lille keramisk værksted i Næstved. Sønnen Herman A. Kähler gjorde siden fabrikken på Kählersbakken berømt. Siden da er de håndværksmæssige erfaringer blevet viderebragt fra generation til generation.

Kähler's bygninger i Næstved, malet af L.A. Ring.

Kähler har bidraget med udsmykninger til for eksempel Københavns Rådhus, Aarhus Teater og Landsarkivet i Viborg.[1]

Tidlig historie[redigér | redigér wikikode]

Herman A. Kähler fik sit gennembrud på verdensudstillingen i Paris i 1889, samme år og i samme anledning som Eiffeltårnet bliver rejst. Her vakte Kähler opsigt med en rød lustrevase[kilde mangler], det vil sige en vase med metallisk lustreglasur, som giver en kobberlignende effekt.

Kähler begejstrede så meget med vasen på verdensudstillingen, at flere museer rundt om i verden kappes om at udstille værker fra Kählers værksted.[kilde mangler] Kählers keramik udstilledes og solgtes fra Tokyo til New York. På Næstved Museums afdeling i Boderne er desuden udstillet en del keramik fra Kähler.

Moderne historie[redigér | redigér wikikode]

I 1975 sluttede epoken som familieejet virksomhed og Næstved Kommune overtog fabrikken, næste ejer blev Holmegaard Glasværk. I 2008 erklæredes Kähler konkurs: Arkitekten Frantz Longhi købte rettighederne til Kähler, der i dag producerer vaser, lysestager, stel, møbler og mange andre keramiske produkter, som sælges i store dele af Norden.

I 2010 åbnede Kählers concept store “Kähler and friends” i Aarhus, og herefter fulgte tre restauranter. “Kähler Spisesalon” åbnede i hjertet af Aarhus i 2010, kort efter “Kähler Villa Dining” i en smuk patriciervilla i Risskov. Fra 2011 til januar 2017 eksisterede Kähler i Tivoli. Kählers første concept store uden for Danmark åbnede i marts 2015 i Oslo. Samme år slog Kählersbakken-bygningerne portene op til Kählers ny flagship store i Næstved. I 2014 havde Kähler købt det gamle værksted på Kählersbakken tilbage. Det fungerer som Kählers hovedkontor og museum.

Kunstnere og designere tilknyttet Kähler[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Jens Thirslund: Kähler-Keramik gennem hundrede Aar. København 1939.
  • Ane Maria & Annimi Holst Schmidt: Kähler & Keramikken. København 2001. ISBN 87-7245-821-6
  • Peder Rasmussen: Kählers Værk. København 2002. ISBN 87-17-07074-0
  • Gunnar Jakobsen: Dansk Keramisk Bibliografi. København 2014.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

DanskSpire
Denne artikel om et dansk firma eller en virksomhed er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.