Kähler Keramik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Kähler Keramik
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmesideRediger på Wikidata
CVR-nummer 13854106
OpenCorporates dk/13854106
dk/10144213Rediger på Wikidata
Herman A. Kähler i sit værksted malet af Laurits Andersen Ring i 1890

Kähler Keramik er en dansk keramisk virksomhed, oprindeligt fra Næstved, men selve produktionen af Kählers design foregår idag i Portugal og Kina. Kählers keramik startede med produktion af kakkelovne og køkkentøj, og fra 1880'erne begyndte firmaet at lave kunstkeramik.[1]

Store keramikere har gennem tiden arbejdet for Kähler, bl.a. Karl Hansen Reistrup, Thorvald Bindesbøll og L.A. Ring.

Historien om Kähler startede tilbage i 1839, da den holstenske pottemager Herman Kähler åbnede et lille keramisk værksted i Næstved. Sønnen Herman A. Kähler gjorde siden fabrikken berømt. Siden da er de håndværksmæssige erfaringer blevet viderebragt fra generation til generation. Denne fabrik lå på Kählers bakken i Næstved.

Kähler's bygninger i Næstved, malet af L.A. Ring.

Kähler var blevet verdenskendt for deres keramik.[1] Kähler har f.eks. bidraget med udsmykninger til for eksempel Københavns Rådhus, Aarhus Teater og Landsarkivet i Viborg.[1]

Tidlig historie[redigér | redigér wikikode]

Herman A. Kähler fik sit gennembrud på verdensudstillingen i Paris i 1889, samme år og i samme anledning som Eiffeltårnet bliver rejst. Her vækker Kähler opsigt med en rød lustrevase[kilde mangler] – en vase glaseret med metallisk lustreglasur, som giver en kobberlignende effekt.

Kähler begejstrer så meget med vasen på verdensudstillingen, at flere museer rundt om i verden kappes om at udstille værker fra Kählers værksted.[kilde mangler] Kählers keramik udstilles og sælges nu fra Tokyo til New York. På Næstved Museums afdeling i Boderne er desuden udstillet en del keramik fra Kähler.

Moderne historie[redigér | redigér wikikode]

I 1975 sluttede epoken som familieejet virksomhed og Næstved Kommune overtog fabrikken, som senere købes af Holmegaard Glasværk. I 2008 erklæredes Kähler konkurs, og her køber arkitekten Frantz Longhi rettighederne til Kähler, der i dag producerer vaser, lysestager, stel, møbler og mange andre keramiske produkter, som sælges i store dele af Norden.

I 2010 åbner Kählers concept store, Kähler and friends, i Aarhus, og herefter følger tre restauranter. Kähler Spisesalon åbner i hjertet af Aarhus i 2010, kort efter Kähler Villa Dining i en smuk gammel patriciervilla i Risskov lidt uden for Aarhus, og i sommeren 2011 åbner Kähler i Tivoli i København, der dog lukkede igen i Januar 2017. Kählers første concept store åbnede uden for Danmark I marts 2015, i Norges hovedstad Oslo, og Kählers flagship store i Næstved i det nyrenoverede Kählersbakken-bygninger. I 2014 købte Kähler det gamle værksted på Kählersbakken tilbage og der i dag stadig fungerer som Kählers hovedkontor og museum.

Kunstnere og designere tilknyttet Kähler[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Jens Thirslund: Kähler-Keramik gennem hundrede Aar. København 1939.
  • Ane Maria & Annimi Holst Schmidt: Kähler & Keramikken. København 2001. ISBN 87-7245-821-6
  • Peder Rasmussen: Kählers Værk. København 2002. ISBN 87-17-07074-0
  • Gunnar Jakobsen: Dansk Keramisk Bibliografi. København 2014.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

DanskStub
Denne artikel om et dansk firma eller en virksomhed er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.