K.B. Hallen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra KB-Hallen)
Spring til navigation Spring til søgning
K.B. Hallen før branden.

K.B. Hallen er en tidligere sportshal bygget i 1938Peter Bangs VejFrederiksberg. Hallen er centrum i et stort anlæg bestående af flere mindre haller, 5 ejendomskomplekser, et udendørs svømmebassin og forskellige boldbaner.

I hallen afholdtes bl.a. sportsarrangementer, koncerter med plads til 3.000 personer, messer, udstillinger og loppemarkeder.

Hallen var hjemsted for Kjøbenhavns Boldklub, stiftet i 1876. Fodboldklubben FC København, som har KB som moderklub, træner til daglig på KB's anlæg. Også KB's tennis- og cricketafdeling holder til her. Landskampe og pokalfinaler i volleyball og basketball blev som regel spillet i hallen, og hallen havde indtil 2003 lagt gulv til nogle af verdens bedste tennisspillere i turneringen Copenhagen Open. Tennisstjerner som Martina Hingis, John McEnroe, Boris Becker m.fl. har man også kunnet opleve i K.B. Hallen.

Hallens tag og indre blev ødelagt af en voldsom brand i september 2011. I november 2013 besluttede Kulturstyrelsen at affrede bygningen, og den blev revet ned i februar 2015. Der er efterfølgende blevet opført en ny "K.B. Hallen", der blev indviet i december 2018.

K.B. Hallens historie[redigér | redigér wikikode]

K.B. Hallen er et socialt og velfærdsfremmende, funktionalistisk hovedværk og er et af de få eksempler i Danmark på den europæiske organisk/skulpturelle modernistiske version af stilen (Bauhaus skolen, som bl.a. Le Corbusier, Arne Jacobsen og Jørn Utzon også eksperimenterede med). Den stod færdig og blev indviet 22. april 1938 af Kong Christian X, som en del af det, der dengang var Europas største private sportsanlæg.

Arkitekt Hans Hansen stod som hovedansvarlig. Ingeniør på projektet var specialist i forspændt beton, Christen Ostenfeld, og multikunstneren, forfatteren, formgiveren, Poul Henningsen, var dybt involveret i projekteringen af K.B. Hallen, og designede bl.a. en speciel KB lampe. I en tilstødende festsal, kaldet Pejsesalen, med den 2 etager høje organisk formede pejs, har tegneren Sikker Hansen udført vægmalerier af sportsudøvende mænd og kvinder, samt af arbejdere i gang med konstruktion af hallen.

I sommeren 1944 udførte de danske nazister i Schalburgkorpset en terroraktion rettet mod K.B. Hallen, hvor en bombe blev sprængt. Store dele af inventaret og alle glaspartier blev tilintetgjort, men selve betonkonstruktionen var intakt, og et halvt år efter befrielsen blev hallen atter åbnet.

Bagerst i hallen var der et lille museum, hvor der i billede og tekst blev fortalt om klubbens og hallens historie.

Hallen blev fredet af Kulturarvsstyrelsen i forsommeren 2011.

Branden og dens konsekvenser[redigér | redigér wikikode]

K.B. Hallen i juni 2013

Onsdag den 28. september 2011 - 4 måneder efter fredningen - blev den store hal voldsomt skadet af en brand. Taget stod ikke til at redde[1] og hallen brændte helt ud indvendig. Det lykkedes dog brandvæsenet at redde de bagerste haller af den lange bygning.[2] Idet bygningen var fredet, da branden fandt sted, ønskede Kulturstyrelsen oprindeligt, at hallen skulle genopbygges.[3] Men da ejeren af ejendommen, KB, ikke havde fået omforsikret den nu fredede bygning, modtog man kun 80 mill. i skadeserstatning (mod 250 mill. som man ellers ville have fået).[kilde mangler] Klubben og Frederiksberg kommune ønskede ikke at genopbygge hallen i dens originale udformning, bl.a. fordi klubbens rådgivende ingeniør firma, COWI, hævdede, at brandskaderne i betonstrukturerne var så omfattende, at en genopbygning kun ville kunne ske efter nugældende regler.[4]

Dette blev bestredet af Kulturstyrelsens rådgiver, akademiingeniør Erik Nielsen, som i et høringssvar af 28. september 2013 bl.a. udtaler:

"Jeg vil ikke her forholde mig til, om der kan være gode grunde til at nedrive K.B. Hallen og opføre en mere tidsvarende hal, men min anke er, at det sker på baggrund af tekniske argumenter, der efter min mening ikke er holdbare. Min holdning er, at K.B. Hallens betonkonstruktioner kan repareres til et sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt niveau, og at den overvejende del af de oprindelige konstruktioner kan reddes"..

I november 2013 besluttede Kulturstyrelsen på trods af indsigelser at affrede bygningen, hvilket betød, at KB ikke var forpligtet til at genopbygge hallen. Kulturstyrelsen lagde til grund for sin beslutning, at en genopbygning af K.B. Hallen efter nugældende regler ville blive så dyr, at det ville være ude af proportioner i forhold til resultatet.[5]

Den 20. februar 2015 begyndte nedrivningen af K.B. Hallen.[6] Der blev efterfølgende bygget en ny hal på stedet. Den blev indviet af Kronprins Frederik 5. december 2018.[7]

Begivenheder[redigér | redigér wikikode]

Koncerter[redigér | redigér wikikode]

Årstal mangler[redigér | redigér wikikode]

Sportsbegivenheder[redigér | redigér wikikode]

Andet[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°40′39.56″N 12°29′41.9″Ø / 55.6776556°N 12.494972°Ø / 55.6776556; 12.494972